APC-resistenssi ja raskaus

Kysymys 

Minulla todettiin perinnöllinen laskimotukostaipumus (heterotsygoottinen APC-resistenssi) ollessani raskausviikolla 19, sisareni saaman testituloksen myötä. Olen aloittanut Klexane-hoidon ihonalaisina pistoksina raskausviikolla 20, ja hoito jatkuu raskauden loppuun asti. Tämä on ainoa tieto, jonka olen hoidosta saanut.

Asia ahdistaa minua, ja haluaisinkin kysyä seuraavia asioita:

  1. Voiko tämä geenivirhe lisätä lapseni kehitysvammaisuuden riskiä?
  2. Voiko raskausaika sujua normaalisti asiasta huolimatta?
  3. Olisiko jonkinlainen ylimääräinen seuranta raskauden aikana tarpeen?
  4. Miten tämä lääkitys sekä geenivirheeni vaikuttavat synnytykseen?
  5. Voivatko lapsi tai äiti olla tästä syystä vaarassa synnytyksen aikana tai sen jälkeen?
  6. Entä jatkuuko oma hoitoni synnytettyäni?
  7. Tarvitseeko syntyvä lapseni tämän vuoksi erityishoitoa tms.?
Vastaus 

  1. Geenivirhe ei vaikuta sikiön kehitykseen eikä lapsen myöhempään elämään muuten kuin siten, että hänkin voi olla perinyt sen äidiltään.
  2. Pääsääntöisesti raskaus sujuu normaalisti. Klexane-hoitoon voi kuitenkin liittyä jonkin verran lisääntynyt verenvuotoriski.
  3. Raskauden seurantaperiaatteet ovat jokaisella sairaalalla omat (lääkitys lienee aloitettu sairaalasta käsin), ja siten jokainen sairaala suunnittelee niiden perusteella seurannan.
  4. Lääkityksen annostelu ja aikataulut tulisi suunnitella siten, että Klexane ei vaikuttaisi esimerkiksi mahdollisen epiduraalipuudutuksen saantiin (pistosta tietty aikaraja, annoskohtainen). Jos pistosta on liian lyhyt aika, ei epiduraalipuudutus ole mahdollinen.
  5. Käytettäessä suhteellisen pieniä annoksia - kuten silloin, kun lääkityksen tarkoituksena on ennaltaehkäisy eikä tukoksen hoito - ovat riskit erittäin pienet ja liittyvät lähinnä äidin vuoto-ongelmiin.
  6. Hoidon pituudesta on kysyttävä hoitavasta yksiköstä, jolla muutenkin on vastuu antaa potilailleen asiaa koskeva informaatio.
  7. Tämä hoito ei vaikuta lapseen.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri