Apua kehitysvammaisen ADHD-oireisiin?

Kysymys 

Hei! Pojallamme (9 v.) on harvinainen oireyhtymä (geenideleetio kromosomiparissa 11), johon kuuluu kehitysvammaisuutta (lievä), näkövamma ja munuaisen vajaatoiminta. Hänellä on myös ADHD-piirteitä. Minkä alan lääkäri olisi paras perehtymään/tutkimaan/viemään tuota ADHD-asiaa eteenpäin? Olisiko lääkärin pääosaamisalueen hyvä olla kehitysvammalääketiede, neuropsykiatria vai neurologia?

Jotkut lääkärithän ovat sitä mieltä, että kehitysvammaisten ADHD:ta ei edes ”kannata” hoitaa…. Kuulumme tämän harvinaisen oireyhtymän kansainväliseen vertaistukiryhmään ja siellä ovat monet lapset saaneet apua ADHD-lääkityksestä samantyyppisiin oireisiin (keskittymisvaikeudet, vilkkaus, asioiden toistaminen, ”meltdowns”).

Käymme Helsingin kaupungin kehitysvammapoliklinikalla. Poikamme myös tarvitsee yhteistyötä muiden tahojen (munuaispoli ja silmäpoli) kanssa mahdollisen lääkityksen seurannan suhteen. Olemme valmiita aloittamaan prosessin yksityisellä puolella, jotta saa asian eteenpäin. Tärkeintä lienee löytää hyvä, osaava lääkäri. Kiitos vastauksesta!

Vastaus 

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi. Ottakaa asia esille seuraavan kerran lääkärissä ja pyytäkää saada lähete Helsingin neuropsykiatrian poliklinikalle.

Jos asia ei etene julkisella puolella, voisitte olla yhteydessä Suomen ADHD-liittoon. Heillä on varmasti tietoa alan lääkäreistä ja uusimmista hoitomuodoista.

Pääset ADHD-liiton sivuille tästä linkistä.

Ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus