Asukkaan itsetyydytys asuntolassa

Kysymys 

Kehitysvammaisille tarkoitetussa asuntolassa asuva kehitysvammainen miesasukas on useamman kerran jäänyt kiinni hoitajille siitä että hän harrastaa huoneessaan itsetyydytystä. Siis kun me hoitajat menemme hänen huoneeseensa niin hän saattaa harrastaa siellä yksin ollessaan itsetyydytystä vaikka hänelle on monta kertaa sanottu että se on täysin sopimatonta ja kiellettyä koska hänen seksuaalisuutensa on erittäin sairasta sillä hänellä on seksuaalisia fantasioita, jotka kohdistuvat lapsiin ja naisten pahoinpitelyyn.

Hän itse väittää että hän seksuaalisesti kiinnostunut toisista miehistä, mutta me hoitajat tiedämme että se ei ole totta sillä hänen huoneessaan on lapsille tarkoitettuja leluja ja lastenhoitoa käsitteleviä kirjoja mitkä selvästi viittaavat hänen olevan lapsista seksuaalisesti kiinnostunut kun hän on kiinnostunut lasten hoitamisesta ja kasvattamisesta. Sen lisäksi kun hänen tietokonettaan on tutkittu kun hän on ollut poissa niin on huomattu että hän on hakenut tietoa internetistä liittyen lasten hoitoon ja kasvattamiseen. Sen lisäksi hän lainaa usein kirjastosta seksuaalisuuteen liittyviä kirjoja mikä myös on täysin sopimatonta että hän sellaisia kirjoja lukee koska hänellä on niin poikkeavat seksuaaliset fantasiat että hänellä ei ole oikeutta seksuaalisuutensa toteuttamiseen koska hän sillä tavalla haluaa vahingoittaa naisia ja lapsia.

Vastaus 

Hei,

Lapsiin kohdistuva seksuaalinen kiinnostus aiheuttaa ymmärrettävästi henkilökunnassa huolta. Ymmärsin viestistänne, että ko. asukas ei ole kuitenkaan olisi käytännössä käyttäytynyt fantasioidensa mukaan. Ilmeisesti myöskään netistä hän ei ole hakenut lapsiin kohdistunutta seksuaalista materiaalia, eikä hän ole siten toiminut rikollisesti.  Samoin hän on toteuttanut seksuaalisia tarpeitaan omassa huoneessaan, mikä sinänsä on hyväksyttävää. Kenenkään seksuaalista suuntautumista ei ole oikeutta eikä pystytä muuttamaan, ja kehitysvammaisilla henkilöillä on todettu poikkeavia seksuaalisia kiinnostuksen kohteita enemmän kuin keskimäärin väestössä. Näkisin, että tässä tilanteessa tulisi hänen kanssaan löytää ne toimintatavat siitä, miten, milloin ja missä hän voi seksuaalisuuttaan toteuttaa hyväksyttävästi. Koska seksuaalisuus herättää joskus hyvin voimakkaita tunteita, voisi tässä tilanteessa seksuaalineuvonnasta olla apua sekä teille että asukkaalle. Seksuaalisuuden toteuttaminen on jokaisen ihmisen perusoikeus, mutta sen toteuttaminen ei saa vahingoittaa muita eikä rikkoa lakia. Kehotan ottamaan yhteyttä asukkaan kotikunnan vammais/kehitysvammapalveluihin ja esittää sinne asukkaan tarpeen. Myös terveydenhuollon tai erityishuollon kuntayhtymän kautta voi löytyä seksuaalineuvontaa.

Ystävällisin terveisin,
Oili Sauna-aho
neuropsykologian erikoispsykologi,
Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin kuntayhtymä

------

Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä? Jätä meille palautetta!

Vastaa palautekyselyyn tästä linkistä!