Atooppisen ihon voiteiden vaikutus raskauden aikana

Kysymys 

Hei! Olen 25-vuotias terve, mutta atooppisesta ihosta kärsivä nainen joka haluaisi jo pian perheenlisäystä. Kysyisinkin Dermovat nimisestä emulsiovoiteesta joka minulla on käytössä. Olen käyttänyt voidetta pian vuoden ja 25gramman tuubi kestää minulla noin yhdeksän kuukautta. Voide kuuluu neljänteen vahvuusluokkaan, ja sisältää mm. klobelitasolia joka saattaa imeytyä elimistöön. Siksi kysyisinkin voiko voidetta käyttää raskauden aikana, vai pitäisikö käyttö lopettaa jo ennen raskautta. Kuinka kauan ennen? Entä fucicort, sopiiko se raskauden aikaiseksi vahvemmaksi voiteeksi? Kiitos vastauksesta!

Vastaus 

Keskustelin lääkärin kanssa Fucicort- ja Dermovat voiteista, Teratologisen tietopalvelun kätilö Hannemari Leppiniemi vastaa.

Hänen mukaansa molemmat voiteet ovat sellaisia, joita kuuriluonteisesti voi käyttää paikallishoitona pienelle ihoalueelle ohut kerros, myös raskauden aikana.

Voiteita ei ole tarkoitettu pitkäaikaiseen käyttöön, joten sinun on hyvä ottamaan yhteyttä omaan lääkäriin, jotta voitte yhdessä miettiä raskauden aikaisen hoidon. Näiden voiteiden kohdalla ei tarvitse varoaikaa!

Parhain terveisin
Niina Sillanpää