Autismi

Kysymys 

4-vuotiaalla lapsellani on todettu lapsuusiän autismi. Diagnoosi on tuore. Oman näkemykseni mukaan lapsella ei kuitenkaan ole kovin monia ongelmia eikä monia autismin piirteitä, suurin pulma on puheen kehityksessä ja ymmärryksessä.

Suvuissamme ei ole autismia eikä muitakaan kehityshäiriöitä. Raskaus oli normaali ja terveelliset elämäntavat. Tämän vuoksi ihmettelen suuresti miten lapseni on saanut autismin. Voiko raskauden aikaiset kilpirauhasarvot vaikuttaa tähän? Minulta katsottiin kilpirauhasarvot ensimmäisten verikokeiden yhteydessä viikolla 9. Olivat silloin ok. Tämän jälkeen niitä ei katsottu. Lapsen ollessa n.4kk minulla todettiin vaikea kilpirauhasen vajaatoiminta. Oireita olin ehkä tuntenut jo vauvan ollessa n.2kk. Raskausajalla en tuntenut mitään oireita mikä olisi viitannut vajaatoimintaan. Onko mahdollista, että jo raskaus aikana on ollut vajaatoimintaa mikä olisi aiheuttanut autismia? Voiko kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttaa sikiölle kehityshäiriöitä? Synnytys oli pitkä ja lapsivesi oli vihertävää. Tätäkin olen myöhemmin miettinyt oliko vauvalla synnytyksessä kaikki hyvin, koska vasta 6h kalvojen puhkaisun jälkeen hän syntyi. Syntyessään oli kyllä hyvinvoiva ja sai 10 pistettä lähes kaikista.

Vastaus 

Hei,

kysyimme apua Autismiliiton neuvontapalvelusta. He vastasivat seuraavanlaisesti:

"

Autismikirjon häiriön syyt ovat edelleen tuntemattomat. Tutkijat arvelevat, että autismikirjon häiriön aiheuttaa noin sadan erilaisen tekijän yhteisvaikutus. Näitä tekijöitä ei myöskään täysin tunneta, koska yhteisvaikutus monimutkaistaa tilannetta. Mutta yksinään jokin tietty äidin terveydentilantekijä ei selitä autismikirjon häiriötä. Tarkemmin kysymyksiisi osaa varmasti vastata hoitava lääkäri.

-Autismiliiton neuvontapalvelu

"

Tästä linkistä pääset Autismiliiton sivuille.

Ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus