Autismi ja kuuloaistin yliherkkyys

Kysymys 

Autismiin voi kuulua myös kuuloaistin yliherkkyys. Lapsellamme käytetään sen johdosta yksilöllisiä kuulosuojaimia, jotka vaimentavat äänen kuulumisen esim. 25 desipeliin. Kuitenkin hän omalla ääntelyllään luo ympärilleen "äänikehän", jonka taajuus on niin matala, että se kuuluu rakenteita pitkin koko taloon ja näin ollen häiritsee "naapurin tätiä". Ottamatta kantaa "perustuslakiin", mitä voisimme tehdä, jotta elämämme voisi olla vähemmän häiritsevää. Onko hyviä vinkkejä tai esimerkkejä.

Vastaus 

Asukasliiton neuvonnasta todettiin, että on hyvin henkilökohtaista, millaisista äänistä eri ihmiset häiriintyvät. Kerrostaloasumiseen kuuluvat tietyt sosiaaliset äänet. Yöaikoina vaaditaan hiljaisuutta, mutta normaalin elämän on oltava mahdollista.

Vikaa voi olla myös talon äänieristyksissä. Mittaamalla saadaan selville ovatko rakenteet rakennusmääräysten suosittelemia. Joskus myös taloyhtiö joutuu tekemään äänieristyksiä, kun ne on todettu puutteellisiksi.

Oman asunnon äänieristyksiä on mahdollista parantaa muun muassa lattian eristyksellä tai akustiikkalevyillä. Myös verhot, matot, ryijyt ja muut vastaavat tekstiilit lisäävät asunnon äänieristystä.

Ystävällisin terveisin Heli Hyttinen