Autismin toteaminen ennen 18 kk ikää
Meillä on juuri 5 viikkoa täyttänyt pieni tyttö. Meitä vanhempia huolestuttaa lapsen kehitys, joka tuntuu jotenkin poikkeavalta verrattuna esikoistyttöön. Ensimmäinen konkreettinen huolenaiheuttaja oli neuvolassa tehty kuulotesti. Tyttö ei reagoinut kovaääniseen torveen mitenkään. Kuuli kuitenkin helistimen äänen ja käänsi silmät helistintä kohti. Sama kuvio on myös kotona. Lapsi ei myöskään vielä ota katsekontaktia tai hymyile. Näillä viikoilla esikostyttö oli jo yhtä hymyä. Ihmiset tai esineet eivät vielä kiinnosta mitenkään, tyttö vain tuijottaa intensiivisesti valoa kohti (ikkuna tai lamppu). Ei käännä katsetta puhetta kohti kuin aivan satunnaisesti.
Neuvolassa todettiin, että seuraillaan ja sivulauseessa th mainitsi sanan autismi, jota voidaan kuulemma lähteä tutkimaan vasta kun lapsi on 18 kk. Suvussa ei ole mitään poikkeavaa. Sydänäänet olivat koko synnytyksen ajan alhaiset, ja laskivat lopussa niin, että synnytystä nopeutettiin ja jopa hätäsektio mainittiin, mutta siihen ei ryhdytty. Synnytyksen jälkeen minulle todettiin vain että "väärä hälytys, hapetus oli erittäin hyvä". En tiedä mistä tämä asia oli todettu, vai oliko se sittenkin vain kätilön oma arvio. Olen huolesta aivan sekaisin. Kuinka yleistä/todennäköistä autismi on? Onko todella niin, että mitään ei voida tehdä ennen kuin ikää on tuo 18 kk? Mitä voisimme nyt tehdä? Kannattaisiko hakeutua tutkimuksiin yksityiselle puolelle?
Hei,
Onnea tyttövauvasta! On hyvä että seuraatte valppaina lapsen kehitystä. Kysyin Autismi- ja Aspergerliitosta vastauksia huolenaiheisiisi. On liian aikaista todeta vielä mitään mahdollisia kehityshäiriöitä. Autismia ei voi todeta näin pieneltä vauvalta. Voitte halutessanne pyytää neuvolassa toista hoitajaa. Kysykää menetelmiä vauvan reagoinnin kehittämiseen. Jos haluatte, kyselkää myös yhteystietoja vertaistuesta eli yhteystietoja jos haluatte jutella muiden vanhempien kanssa.
Autismi on harvinaista, kansainvälisten tilastojen mukaan 0,4 promillea esiintyy vakavaa autismia. 90 % autismista on perinnöllistä, eli synnytyksen tapahtumat eivät todennäköisesti vaikuta.
Palveluneuvoja Mirjami Hagmanille voit myös soittaa suoraan puh. (09) 7742 7714 tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin. Lisätietoja autismista löydät kotisivuilta http://www.autismiliitto.fi
Terveisin,
Soile Huopio
Verkkotoimittaja
Kehitysvammaliitto