CSP - ei löydy (aivojen poikkeuksellinen rakenne)

Kysymys 

Hei,

Mistähän tämä tarina teidän mielestänne kertoo? Onko jotain poikkeavaa odotettavissa?

Tupakoinnin lopettanut positiiviseen raskaustestiin.

Niskaturvotus ultraäänessä niskaturvotus oli 1,4 mm, PAPP-A korjattu MoM 1,62, beta-hCG 0,89 ja T21-riski tuli huomattavasti ikäriskiä matalammaksi 1:6002. Rakenneultraäänessä h. 21+1 cavum septum pellucidum ei kuvautunut ja lateraaliventrikkeli oli laajahko 9,4 mm. Viikko sitten kontrollissa lateraaliventrikkeli nähty normaalina ja corpus callosumia mahdollisesti nähty 3D-kuvassa. Varmuutta ei kuitenkaan saatu ja tuli tänään kontrolliin h. 23+2.

Ei minkäänlaisia vaivoja. Liikkeitä tuntee.

Uä:ssä nähdään sikiö pt pirteästi liikehtivänä normaalissa lapsivesimäärässä. Pa 620 g keskikäyrällä. Lateraaliventrikkeli on laajentunut 11 mm. Cavum septum pelludicum ei kuvaudu. Pikkuaivot, serebri magna kuvautuvat normaaleina. Keskiviivakaiku näkyy kokonaisuudessaan. Selkäranka vaikuttaa ehyeltä. Yritetty vielä 3D-kuvalla saada corpus callosumia esiin tässä onnistumatta.

Pyydetään kohteliaimmin tarkempaa tilannearviota sikiön aivorakenteista.

Vastaus 

Hei,

Cavum septum pellucidum rakenteena sikiön aivoissa liittyy aivokurkiaiseen eli corpus callosumiin (cc). Poikkeuksellisesti cc voi puuttua kokonaan tai olla vajaakehittynyt. Oheislöydöksenä aivokammiot voivat laajeta tai sitten kyseessä on jokin laajempi aivojen rakennepoikkeama. CC:n puuttumiseen/vajaakehitykseen liittyy eriasteista kehitysvammaisuutta.

Jatkotutkimuksena tullaan (riippuu mihin tuo lähete on osoitettu tarkempaan tilannearvioon) luultavasti tekemään sikiön aivojen magneetti (MRI) tutkimus, joka on uä:ä parempi tarkentamaan diagnoosia. Kun tarkennettu tutkimus on tehty, voi esim. lastenneurologi tai perinnöllisyyslääkäri antaa tarkemman ennusteen.

Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri

------

Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyymme tästä linkistä!