Down-lapsen kuulo-ongelmat

Kysymys 

Hei. Meillä on 4kk vanha Down-poika, jolla on ilmeisesti kuulossa ongelmia. Korvalääkäri totesi korvakäytävien olevan lyttyyn painuneena, mutta ei kuitenkaan sanonut, mikä selvästi aiheuttaisi pojan reagoimattomuuden ääniin. Haluaisin tietää, miten pian kuulovamma vaikuttaa puheen kehitykseen ja onko näin pienen vauvan kuulo-ongelma hoidettavissa eli mikä on yleinen käytäntö (hoidetaanko, jos syy kuulovammaan löytyy vai odotetaanko esim. korvakäytävien avautumista kasvun myötä)? Jos huonokuuloisuuden syy on lyttyyn painuneet korvakäytävät, onko sille mitään tehtävissä?

Vastaus 

Hei

Kysyin asiaa yleislääkäri Risto Toivakalta Vaalijalan kuntoutuskeskuksesta.

Hän mainitsi, että korvakäytävien lyttyyn painuminen tarkoittanee ahtautta korvakäytävissä. Sen merkitys kuulon kehittymiselle on vähäinen, jos käytävä on kuitenkin avoinna ääniaaltojen etenemiselle.

Toivakan mukaan kuulotutkimus on yleensä aiheellinen alle yhden vuoden iässä, varsinkin, jos epäillään kuulovikaa. Tosin korvalääkäri tietää paremmin yleisesti käytetyt periaatteet sekä sen, milloin kuulovammaa voidaan tutkia ja hoitaa. Mikäli mahdollista, kannattaa vielä tiedustella asiaa lapsenne tutkineelta korvalääkäriltä.

Ystävällisin terveisin
Kaisa Ikävalko