Down-riski ja iäkäs odottaja

Kysymys 

Olen 39-vuotias äiti. Sain vastauksen Down-riskistä (seerumiseula ja niskaturvotus) ja se oli 1:1818. Ikäriskini on kuulemma 1:137. Niskaturvotus oli 1,1 mm. Kokeet otettiin rv 12+3. Voinko olla tuloksen perusteella huoletta vai onko ikäriski niin merkittävä, että olisi tarpeellista tehdä lapsivesitutkimus? Pää-perämitta oli 61 mm. Kuinka luotettava tulos siis on?

Vastaus 

Hei,

Ikäriski lasketaan erilaiseksi eri raskausviikoilla. Raskauden edetessä osa raskauksista menee kesken, joten kromosomipoikkeavuusriski pienenee. Raskausviikolla 12 ikäriski 39-vuotiaana on 1:82. Ei ole olemassa kyllä tai ei -vastausta kysymykseesi. Riski ei ole koskaan nolla.

Yleisesti katsotaan, että yhdistetyssä seulassa (seerumi+niskaturvotus) löydetään noin 80-90 % down-sikiöistä eli 10-20 % niin sanotusti menee seulasta läpi. Kromosomitutkimuksen tulos on luotettava, mutta siihen liittyy keskenmenoriski (noin 1:200). Tämän tutkimuksen tarpeellisuuden voivat, valitettavasti, päättää vain ne henkilöt, joita asia suoranaisesti koskee.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri