Down riskiluku 1/25 ja negatiivinen NIPT

Kysymys 

Olen 36-vuotias ja raskaana viikolla 12+5. Raskaus on toinen, PAS-alkuinen, omat solut (33-vuotiaana kerätyt).

Sain eilen nt-ultrassa riskiluvun 1/25. Menisimme NIPTiin, mutta se otettiin yksityisellä jo viikolla 10+4 ja tulos oli "ei kromosomi-häiriöitä". Saamme julkisella lapsivesipunktion kuitenkin halutessamme. Nt oli 2,7 mm, hCGb 1,37 MoM ja PAPP-A 0,71 MoM.

Edellisessä raskaudessa (alkio saman ikäinen) nt oli 1,7mm, Hcgb 1,66 ja pappa 0,85. Silloin suhdeluku 1/1117. Nostaako niskaturvotus riskiä näin paljon?

Voimmeko luottaa aikaisemmin otettuun NIPTiin vai pitäisikö mennä myös lapsivesipunktioon näillä arvoilla?

Kiitos!

Vastaus 

Hei,

kiitos kysymyksestäsi. Olemme olleet lomalla ja siksi vastaus tulee vähän myöhässä. Pahoittelut.

Äidin ikä on yksi tekijä, joka nostaa riskilukua yhdessä veriarvojen ja niskaturvotuksen kanssa. Koska olet nyt vanhempi kuin edellisessä raskaudessasi, on se yksi syy riskiluvun kasvuun yhdessä hieman isomman niskaturvotusarvon kanssa.

NIPT-testi on erittäin luotettava, mutta ei sataprosenttisen luotettava. Se tunnistaa Downin oireyhtymän 99,9 prosentin todennäköisyydellä ja 18 trisomia yli 97 prosentin todennäköisyydellä. Trisomia 13:n se tunnistaa 88 prosentin varmuudella. 

Istukka- ja lapsivesitutkimukset ovat vielä luotettavampia kuin NIPT, mutta niihin molempiiin toimenpiteisiin liittyy noin 0.5 prosentin keskenmenoriski.

ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus

--------------------------------

Oliko Verneri.netin neuvonnasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyyn tästä linkistä!