Epilepsia ja apuväline

Kysymys 

Hei!

Aikuisella kehitysvammaisilla läpsellani on ollut apuvälinelainaamosta epilepsiahälytin patjan alla. Se ilmoittaa vaikeat kouristuskohtaukset. Soitettuani apuvälinelainaamoon epilepsiahälyttimen uudempaa mallia ilmenikin että koska lapseni ei asu kotona vaan yksityisessä hoivakodissa hänen täytyykin nyt ostaa itse tarvitsemansa apuvälineet. Kuitenkin hoivakodissa on hänellä 25 m2 :n huone kylpyhuoneineen. Hän maksaa siitä ihan vuokran. Tämähän on hänen kotinsa. Meneekö tämä oikein? Mistä saisin tähän varmaa tietoa?

Vastaus 

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi.

Viestisi perusteella hälytin on myönnetty lääkinnällisenä kuntoutuksena terveydenhuollon apuvälinelainaamosta. Tällöin kannattaa asiasta olla yhteydessä terveydenhuoltoon. Asiaa voisi mahdollisesti edistää parhaiten olemalla yhteydessä lääkäriin joka tuntee teidän lapsene tilanteen parhaiten? Asumisen muoto ei pitäisi vaikuttaa apuvälineen saamiseen, koska apuvälineen tarvetta arvioidaan yksilöllisesti ja käyttäjälähtöisesti. 

Jos apuväline on myönnetty hyvinvointialueen vammaispalvelujen kautta vammaispalvelulain mukaisena palveluna, kannattaa silloin olla yhteydessä vammaispalvelujen sosiaalityöntekijään ja pyytää palvelutarpeen arviointia. 

Terveydenhuoltolain 32 § mukaan: Jos sosiaalihuoltolain mukainen palvelutarpeen arviointi, päätösten tekeminen tai sosiaalihuollon toteuttaminen edellyttävät terveydenhuollon palveluja, on hyvinvointialueen terveydenhuollon ammattihenkilön osallistuttava sosiaalihuollon toimenpiteestä vastaavan työntekijän pyynnöstä henkilön palvelutarpeen arvioinnin tekemiseen ja asiakassuunnitelman laatimiseen.

Eli sosiaalihuollon ja terveydenhuollon on tehtävä palvelutarpeen arvionnissa yhteistyötä jos sosiaalihuollon (eli tässä tapauksessa asumispalvelujen) toteuttaminen edellyttää terveydenhuollon palveluja. Terveydenhuollon palveluksi voidaan katsoa myös apuvälinehuolto jos apuväline on myönnetty terveydenhuoltolain mukaisena palveluna. 

Asiakkaan oikeuksista palvelutarpeen arviointiin sekä apuvälineen järjestämiseen asumispalvelun asukkaalle on säädetty laissa. 

Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisussa "Opas apuvälinetyötä tekeville ammattilaisille ja ohjeita asiakkaille - Valtakunnalliset lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden luovutusperusteet 2023" mukaan terveydenhuollon vastuulla on järjestää yksilölliset apuvälineet asumispalveluyksikön asukkaalle, kun apuvälineasetuksen 1 ja 2 §:n edellytykset täyttyvät:

1 §. Lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden luovutuksen edellytyksenä on sellainen lääketieteellisin perustein todettu sairaus, vamma tai kehitysviivästymä, joka heikentää potilaan toimintakykyä ja vaikeuttaa hänen itsenäistä selviytymistään. Lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineinä luovutettavien välineiden, laitteiden, tarvikkeiden, tietokoneohjelmien sekä muiden ratkaisujen tarkoituksena on edistää potilaan kuntoutumista, tukea, ylläpitää tai parantaa toimintakykyä jokapäiväisissä toiminnoissa taikka ehkäistä toimintakyvyn heikentymistä.

2 §. Apuvälineen tarve on arvioitava käyttäjälähtöisesti, oikea-aikaisesti ja yksilöllisesti. Tarpeen arvioinnissa on otettava huomioon potilaan toimintakyky, elämäntilanne ja elinympäristön apuvälineen toimivuudelle asettamat vaatimukset. Apuvälineen valinta on tehtävä yhteisymmärryksessä potilaan kanssa ja tarvittaessa hänen laillisen edustajansa, läheisensä tai omaisensa kanssa. Ennen apuvälineen valintaa potilaalle on annettava tietoa apuvälineen valintaan liittyvistä vaihtoehdoista ymmärrettävällä tavalla.

Lääkinnälliseen kuntoutuksen ja siihen liittyvää palvelutarpeen arvioinnin aikarajoja koskevat terveydenhuoltolain mukaiset säädökset. Terveydenhuoltolaissa 1.9.2023 lähtien hoitoon pääsyn enimmäisajat ovat muuttuneet:

"Hyvinvointialueen on järjestettävä toimintansa siten, että potilas voi saada arkipäivisin virka-aikana saman päivän aikana yhteyden terveyskeskukseen tai muuhun perusterveydenhuollon toimintayksikköön ja saada yksilöllisen arvion tutkimustensa tai hoitonsa tarpeesta ja kiireellisyydestä sekä siitä, minkä terveydenhuollon ammattihenkilön tekemiä tutkimuksia tai antamaa hoitoa potilas tarvitsee. 

Hoidon tarpeen arviossa lääketieteellisesti tarpeelliseksi todetun perusterveydenhuollon kiireettömän sairaanhoidon ensimmäinen hoitotapahtuma on järjestettävä arviointia seuraavien 14 vuorokauden aikana, jos potilaan hoitoon hakeutumisen syynä on sairastuminen, vamma, pitkäaikaissairauden vaikeutuminen, uusien oireiden esilletulo tai toimintakyvyn aleneminen, ja hoito kuuluu yleislääketieteen alaan. Hoidon antajan tulee olla laillistettu terveydenhuollon ammattihenkilö."

ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus

--------------------------------

Oliko Verneri.netin neuvonnasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyyn tästä linkistä!