Eristäminen

Kysymys 

Levottomille ja haastavasti käyttäytyville kehitysvammaisille oppilaille on tehty eristyshuone kouluntiloihin, jonne oppilas voidaan lukita tietyksi ajaksi. Miten eristystilanne tulisi hoitaa, jotta toimitaan lakien ja ohjeiden mukaan?

Vastaus 

Tämän päivän lainsäädännön mukaan peruskoulussa ei voi "hoitaa eristystilannetta" mitenkään. Se ei ole minkään lain mukaista, ei perusopetuslain eikä lastensuojelulain. Lapsia ei saa sulkea eristykseen lain mukaan missään muualla kuin lastensuojelulaitoksissa, ja näitäkin tilanteita lastensuojelulaki säätelee hyvin tarkasti.

Perusopetuslain 36b§ antaa rehtorille tai opettajalle mahdollisuuden poistaa luokasta "häiritsevä tai turvallisuutta vaarantava oppilas". Vain näillä kahdella henkilöllä on oikeus käyttää voimaa, jos oppilas vastustelee, mutta ei "voimankäyttövälineitä", kuten laki ilmaisee. Jos voiman käyttöön joudutaan turvautumaan, siitä on tehtävä jälkikäteen selvitys. Ts. tällaiset tapahtumat on aina kirjattava ja raportoitava.

Mikään laki ei sano, minne "häiritsevä tai turvallisuutta vaarantava oppilas" sitten viedään. Laki ei tunne kehitysvammaisten lasten ja nuorten erityisiä tarpeita eikä ota niitä erikseen huomioon. Laillinen reitti onopetuksen eriyttäminen, lapsen siirtyminen aikuisen kanssa omaan tilaan henkilökohtaista opetusta saamaan. Lapsen eristäminen yksin suljettuun tilaan ei missään tapauksessa eikä koskaan tule lain mukaan peruskoulussa kyseeseen.

Kysymyksen ensimmäinen virke on kovasti hälyttävä. Jos koulun tiloihin on tosiaan tehty eristyshuone levottomille ja haastavasti käyttäytyville kehitysvammaisille oppilaille, on kävelty monen lain yli ja liikutaan hyvin vaarallisella alueella. Tuollainen järjestely on oikopolku käräjille, ja siellä käy huonosti.

Heikki Seppälä
Tutkimus- ja kehittämiskeskuksen johtaja, Kehitysvammaliitto