Erityisen matala PAPP-A

Kysymys 

Olen 35-vuotias ensisynnyttäjä ja kävin NT-ultrassa rv 12+4 (13+2) ja sikiön pääperämitta vastasi viikkoja 13+2 ja B-mitta 13+0. Kiertoni on 24 päivää, joten oletuksena olikin, että sikiö on isompi. Ultrassa ei havaittu rakennepoikkeamia.

Seulaverikokeet otettiin rv 10+1 (10+5). Hcgb oli 100 g/l (1,82 Mom), NT 1,52 mm (0,98 Mom) ja PAPP-A oli 1 mU/l (0,00 Mom). Downin riskiluvuksi tuli 1/84 ja 18-trisomia 1/9840. Matala PAPP-A arvo vaikutti riskilukuun huomattavasti, mutta hcgb oli myös koholla. Sain lähetteen NIPT-tutkimukseen.

En ole törmännyt missään noin matalaan PAPP-A arvoon. Miten se vaikuttaa sikiön kasvuun/selviytymiseen?

Vastaus 

Hei,

Arvo on todella matala ja harvoin nähty. Jos se on todellinen, voi se suurella todennäköisyydellä liittyä saatuun kromosomipoikkeavuusriskiin tai myöhemmin ilmenevään muuhun raskausongelmaan (katso aikaisemmat vastaukset verneristä hakemalla hakusanoilla "matala PAPP-A").

Kyseessä voi olla myös valitettavasti laboratoriotekninen ongelma; väärä määritys, väärä näytteenottoputki, väärän ihmisen näyte jne. NIPT tai tarvittaessa istukka-/lapsivesinäyte indisoitu. Joskus voi olla tarpeen ottaa myös uusi näyte tai jos vanhaa verinäytettä on saatavilla, siitä tehdään uusi määritys.

Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri

------

Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyymme tästä linkistä!