Erityishuolto-ohjelma ym.

Kysymys 

Kysyisin erityishuolto-ohjelmasta. Tyttärellemme (18 v.) on laadittu erityishuolto-ohjelma joskus vuosia sitten keva-neuvolassa. Nykyisin kehitysvammaisten palveluista vastaa oma kunta. Kunnan taholta ei ko. ohjelmaa ole laadittu. Nyt ongelmamme on koulunjälkeinen elämä.

Koska nuoremme on vaikeavammainen eikä pysty osallistumaan työtoimintaan eikä myöskään pärjää ilman avustajaa, vaihtoehdoksi jää päivätoiminta. Auttaisiko asiaamme, jos laadittaisiin erityishuolto-ohjelma johon kirjattaisiin toiveemme päivätoiminnasta, 5 työpäivää/viikko avustajan kanssa? Välimatkojen takia palvelu olisi järjestettävä omalla paikkakunnalla toimintakeskuksessa, jossa tällä hetkellä päivätoimintaa järjestetään 3 päivää/viikko (8 - 12).

Mihin voisi vedota, kun laatii sos.lautakunnalle oikaisupyyntöä virkamiespäätöksestä riittämättömästä päivätoiminnasta vaikka kaupunki lupaakin henkilökohtaisen avustajan palkan avustuksena? Mielestämme avustaja ei vastaa ryhmää. Resurssien riittämättömyyskin ihmetyttää, jos ei ole lisää määrärahaa edes vuosikausiin anottu.

Vastaus 

Hei,

Juristi Kirsi Mäkinen Kehitysvammaisten Tukiliitosta sanoo, että tässä tapauksessa voisi kyllä vaatia erityishuolto-ohjelman päivittämistä ja päivätoiminnan kirjaamista erityishuolto-ohjelmaan. Päivätoimintaa tulisi järjestää tarpeen mukaan. Kehitysvammaisille ihmisille päivätoimintaa järjestetään edelleen kehitysvammalain nojalla, ja siinä sanotaan, että on kunnan on pyrittävä järjestämään virikkeellistä toimintaa.

Tämä ei siis velvoita kuntaa järjestämään toimintaa viitenä päivänä viikossa. Vuoden alusta vammaispalvelulakiin on tosin tullut se muutos, että päivätoimintaa tulee järjestää siten, että asiakas voi osallistua toimintaan viitenä päivänä viikossa. Eli olisi tietenkin mahdollista viitata, että asiakas ei saa riittäviä palveluja kehitysvammalain nojalla, ja siten voisi vaatia toimintaa järjestettäväksi vammaispalvelulain mukaisena päivätoimintana.

Toisaalta taas vammaispalvelulain mukaista päivätoimintaa ei voi ottaa erityishuolto-ohjelmaan, koska sinne kuuluvat vain kehitysvammalain mukaan tulevat palvelut.

Erityishuolto-ohjelman voi toki viedä lääninhallitukseen, joka ratkaisee, tuleeko päivätoimintaa järjestää viitenä päivänä viikossa. Jos he päätyvät tähän ratkaisuun, on se mainittava erityishuolto-ohjelmassa.

Ystävällisesti
Vernerin verkkotoimitus