F83, palvelusuunnitelma/EHO?

Kysymys 

Hei! Onko lapsi, jolla on monimuotoinen kehityshäiriö diagnoosina, oikeutettu palvelusuunnitelmaan tai erityishuolto-ohjelmaan vai pitääkö olla kehitysvammadiagnoosi? Entä omaishoidon tuki, miten vaikeissa tapauksissa sitä saa? Entä voiko Kela hylätä korotetun vammaistuen hakemuksen sillä perusteella, että HUSin viivyttelyn takia on ollut vuoden ilman mitään terapiaa?

Vastaus 

1. Erityishuollon palveluiden saamiseksi ei tarvita välttämättä kehitysvammadiagnoosia. Laissa todetaan, että erityishuoltoa annetaan henkilölle, jonka kehitys tai henkinen toiminta on estynyt tai häiriintynyt synnynnäisen tai kehitysiässä saadun sairauden, vian tai vamman vuoksi ja joka ei muun lain nojalla voi saada tarvitsemiaan palveluja.

2. Palvelusuunnitelma kannattaa tehdä aina kun asiakas hakee sosiaalihuollon palveluja. Palvelusuunnitelmaan kootaan ne tukitoimet, joita henkilö tällä hetkellä tarvitsee ja suunnitelmaan on hyvä kirjata myös palvelut ja tukitoimet jotka ovat ajankohtaisia lähitulevaisuudessa.

3. EHOon kirjataan kaikki ne palvelut ja tukitoimet, joita henkilö kehitysvammalain perusteella voi saada. EHO ja palvelusuunnitelma voidaan tehdä yhtä aikaa, ja EHO voidaan laittaa palvelusuunnitelman liitteeksi. EHO on juridinen asiakirja, siihen voi hakea muutosta läänihallitukselta, mikäli henkilö itse, hänen edunvalvojansa tai muu huoltajansa taikka sosiaalilautakunta katsoo ettei EHO ole tarkoituksenmukainen. Läänin (nykyisin AVI eli aluehallintovirasto) velvollisuus on valvoa kehitysvammalain toteutumista kunnissa.

4.Vammaistuen kysymyksessä jää epäselväksi, millä perusteella korotettu vammaistuki on hylätty. Kannattaa katsoa, mitä hylkäyksen perusteluissa todetaan. Hylkäyspäätöksestä voi tehdä oikaisuvaatimuksen, jos ei ole tyytyväinen
päätökseen.

5. Omaishoidon tuki on kunnassa harkinnanvarainen tukitoimi. Omaishoidolla tarkoitetaan vanhuksen, vammaisen tai sairaan henkilön hoidon ja huolenpidon järjestämistä kotioloissa omaisen tai muun hoidettavalle läheisen henkilön
avulla. Omaishoidon tuki on kokonaisuus, joka muodostuu hoidettavalle annettavista tarvittavista palveluista sekä omaishoitajalle annettavasta hoitopalkkiosta, vapaasta ja omaishoitoa tukevista palveluista. Hoitopalkkio porrastetaan hoidon sitovuuden ja vaativuuden perusteella. Vammaisen lapsen vanhempi voi saada omaishoidon tukea. Omaishoidon tuen saamiselle ei ole laissa asetettu hoidettavalle alaikärajaa. Hoidon tarvetta voi verrata saman ikäiseen vammattoman lapsen hoidon tarpeeseen. Omaishoidon tukea haetaan oman kunnan sosiaalitoimesta.

Terveisin
Maritta Ekmark
lakineuvoja
Kehitysvammaisten Tukiliitto