F84.5 + F70.1 ja ruokavalio (jogurtti ,Juusto suuria määriä)

Kysymys 

Hei,

Onko tutkittu miten F84.5 + F70.1 henkilön aivotoimintaan vaikuttaa suuret määrät jogurttia ja juustoa? Löysin netistä tekstiä:

"Normaalin ihmisen suolisto pystyy pilkkomaan ruuan valkuaisaineet pienimpiin osasiinsa eli aminohapoiksi, mutta Rantalan mukaan useat tutkimukset osoittavat, että autistien kohdalla näin ei käy. Sulamattomat valkuaisaineyhdisteet pystyvät saavuttamaan aivokudoksen ja saamaan aikaan aivoissa toiminnallisia muutoksia."

Vastaus 

Hei,

Välitimme kysymyksen Autismiliiton palveluneuvontaan. He vastasivat seuraavasti:

Autismista ja sen syntysyistä on monenlaista tutkimusta ja teoriaa. Nykykäsityksen mukaan autismin syntyyn liittyy jopa sadan eri tekijän yhteisvaikutus eikä mekanismia edelleenkään täysin tunneta. Autismikirjon äiriöillä on sekä geneettistä että fysiologista taustaa. Autismikirjon häiriö on monitekijäisesti periytyvä, mutta siihen vaikuttavat myös sikiön kehityksen aikaiset tapahtumat. Autismikirjon häiriö on pysyvä ominaisuus.

Useat autismikirjon henkilöt kokevat suolistollisia ongelmia, mutta varmuudella ei voida nykytutkimuksen valossa linkittää ruokavaliota, esimerkiksi mainittuja maitotuotteita, suoraan autismiin. Rantalan tutkimus on vuodelta 1996 ja autismitutkimus on merkittävästi edistynyt sen jälkeen. Viimeaikainen tutkimus on taipumassa vahvasti geneettisen selityksen puoleen.

Lisää tietoa viimeaikaisesta tutkimuksesta löytyy esimerkiksi http://www.researchautism.net/autism/causes-of-autism .

Palveluneuvontatiimin puolesta,

järjestösuunnittelija
Pia-Maria Ala-Kihniä