FAE-epäilys

Kysymys 

Kysyn kahdesta tapauksesta, joissa varmasti tiedän äidin käyttäneen paljon alkoholia odotusaikana: useina viikonloppuina, useita alkoholiannoksia, voimakas humalatila.

Näistä yhdet lapset ovat mielestäni FAE-lapsia. Molemmat saavat ilman kummempaa syytä raivokohtauksia, mutta vain kotioloissa. Yksi on pienipäinen, toisella on karsastusta. Yhdellä on pahoja oppimishäiriöitä, toinen on "hitaanpuoleinen". Molemmat ovat muuten erittäin hiljaisia ja kilttejä (näin sanovat vieraat, suorastaan kehuvat) sekä huomionkipeitä. Molemmat ovat kotioloissa varsin puheliaita. Toisella oli puheen kehityksessä selvä viivästymä (vyö = vöö, syödä = söödä). Kummatkin pitävät lusikkaa "vauvaotteella" (toinen on nyt 6 v., toinen jo 19 v.). Nuorempi lapsista, tyttö, on kömpelö, poikakin oli pienempänä. Rautalangasta saa vääntää, kumpikaan ei oikein tajua vitsejä; pitää selittää, mitä tarkoittaa tai he nauravat, koska muutkin tekevät niin.

Olenkohan nyt ihan oikeilla jäljillä? Molempien äidit joivat pitkälle raskautta, toinen kahdeksannelle kuukaudelle asti, toinen raskauden loppuun asti.

Vastaus 

Hei!

Pyysit tietoa FAE-diagnoosista. FAEn (Fetal Alcohol Effect) sijaan käytetään nykyään termiä FASD. Sitä on käytetty vuodesta 2005, ja se tulee sanoista Fetal Alcohol Spectrum Disorders. Lisätietoa FASDista saat mm. seuraavista kirjoista ja artikkeleista:

Asikainen, Anna. 2002. FAS-palveluopas: opas perheille ja yhteistyötahoille. Helsinki: Kehitysvammaliitto.

Ikävalko, Kaisa. 2006. Kun äiti juo, lapsi kärsii eniten. Ketju 6/2006. Helsinki: Kehitysvammaliitto. Myös lyhennettynä verkkoversiona.

Koponen, Anne. 2004. Vaietut kohtalot: sikiöaikana päihteille altistuneet lapset. Helsinki: Kehitysvammaliitto.

Koponen, Anne. 2005a. Haavoittuva lapsi: sikiöaikana päihteille altistuneiden lasten elämä. Helsinki: Kehitysvammaliitto.

Koponen, Anne. 2005b. Katkennein siivin elämään: sikiöaikana päihteille altistuneet lapset. Helsinki: Kehitysvammaliitto.

Koponen, Anne. 2006. Sikiöaikana päihteille altistuneiden lasten kasvuympäristö ja kehitys. Helsinki: Kehitysvammaliitto.

Valkonen, Kirsi. 2003. FAS-kuntoutusopas: näkökulmia FAS- ja FAE-lasten kuntoutukseen. Helsinki: Kehitysvammaliitto.

Ystävällisesti
Vernerin verkkotoimitus