Flunssalääkityksen vaikutus

Kysymys 

Hei! Olen nyt raskaana pitkän odottelun jälkeen viikkoja 10+2. Huoleni kuuluukin sairastin viikolla 6 (5+6-6+2) flunssan/infulenssan, kuumetta oli 3pv:nä lääkkeeksi 3kpl panadolia, yksi kunakin päivänä. Nyt en ole uskaltanut yksinkertaisesti mennä ultraan/lääkäriin, kun pelkään, että jotakin on taas vialla. Lisäksi viikolla 6+5 ja 7+0 oli muutama tippa ruskehtavaa vuotoa. siis kysymys kuuluu kuinka todennäköistä on että sairastamani tauti on vioittanut lapsen? Historiikkini on vähän musta; jouduin raskauden kesketykseen -01 sikiön vaikeiden epämuodostumien takia, -99 ja -97 terveet lapset, -96 lapsi kuoli vaikeiden kehityshäiriöiden vuoksi vastasyntyneenä. Eli nyt haen jonkunlaista realiteettia, mitä kysyinen sairaus on todennäköisesti voinut aiheuttaa nyt odottamalleni lapselle.

Vastaus 

Hyvä kysyjä,

Tiedustelin asiaa perinnöllisyyslääkäri Sirpa Kivirikolta Väestöliitosta. Hän vastasi kysymykseesi seuraavasti:

"Olet huolestunut viikolla 6 sairastaneesta flunssasta, johon liittyi kolmen päivän kuume. Lisäksi otit tällöin Panadolia yhteensä 3 kpl. Eräät tulehdussairaudet esim. vesirokko, parvorokko ja sytomegaloviruksen, herpesvirukseksen aiheuttamat tulehdukset voivat aiheuttaa sikiölle vauriota, mutta tavallisen flunssan ei pitäisi sitä tehdä. Myös Panadol on täysin turvallinen lääke raskauden aikana. Joten teidän ei tarvitse olla huolissaan, että sairastamanne tauti olisi jotenkin vioittanut lasta. Tarvittaessa Teratologinen tietopalvelu Meilahden sairaalassa antaa tietoa puhelimitse eri aineiden sikiövaikutuksista, puh. (09) 47176500 arkisin klo 9-12.

Kerroit, että v-96 lapsi kuoli vaikeiden kehityshäiriöiden vuoksi ja v-01 raskaus keskeytettiin vaikeiden epämuodostumien takia. Toivottavasti olette päässeet näiden tapahtumien jälkeen omaan yliopistosairaalaan perinnöllisyysklinikan vastaanotolle, jossa on voitu miettiä epämuodostumien syitä ja mahdollista uusiutumisriskiä tulevissa raskauksissa. Koska olette tällä hetkellä raskaana, suosittelen, että otatte yhteyttä oman yliopistollisen sairaalan sikiötutkimusyksikköön, jossa raskauden aikaiset ultraäänitutkimukset tulisi tehdä ottaen huomioon vuoden -96 ja -01 raskaudet."

Ystävällisin terveisin Mira Vihmo