Golf-pallo sikiön sydämessä

Kysymys 

Hei,

Voisitko kertoa minulle golf-pallosta sikiön sydämessä? Onko näitä nähty sikiöillä iät ja ajat, vai vasta vähän aikaa? Elän sellaisessa käsityksessä että Suomessa näitä golfpalloja ei olla paljoa vielä tutkittu. Kumminkin on todettu, että niitä löytyy enemmän down-sikiöiltä? Onko siitä jotain tilastoa/tutkimusta?

Itse olen 21-vuotias odottaja ja olen nyt raskausviikolla 22. Jäin rakenneultrassa "kiinni" siltä osin, että vauvaltani löytyi tämä golf-pallo. Käsittäkseni tämä golfpallo sijaitsee sydämen vasemmassa kammiossa. Sanottiin ettei tämä golfpallo merkitse mitään yksittäisenä löydöksenä.

Kaikki muu oli niinkuin pitää, koko vastasi viikkoja, kasvu oli jopa muutamaa päivää edellä niin reisiluun kuin päänympärysmitoissakin. Syntymäpäinoksi veikkasivat yli neljää kiloa, kuten aiemmillakin lapsilla.

Asia jäi kovasti vaivaamaan ja etsin netista tietoa golfpalloista, ja tietohan lisää tuskaa.

Kävin sitten muutaman päivän päästä rakenneultrasta yksityisellä klinikalla 4D-ultrassa. Ultraaja on alansa huippuja, joten hänen ammattitaitoon pitäisi minunkin uskaltaa luottaa...

Kaikki oli jälleen vauvallani ihan kunnossa, paitsi se golfpallo siellä oli, hyvin pienenä. Ultraaja sanoi, ettei yleensä niistä edes mainitse mikäli ei sitten löydy jotain muuta poikkeavaa, koska niillä ei ole tosiaan merkitystä yksittäisenä.

Kasvu oli jälleen kohdillaan ja painoarvio syntymähetkellä olisi yli 4 kg (siihen tosin voi vaikuttaa raskausajan diabetekseni, todettu vkolla 15).

Nenäluu mitattiin ja se oli 0,82 cm. Ihan normaali siis, sanottiin ainakin. Nenäluu on minua mietityttänyt, kun siitä ei puhuttu vkon 11 eikä 13 ultrassa mitään. Niskaturvotus mitattiin vkolla 10+4 joka oli 0,75 mm, eli normaali.

Mitään rakennepoikkeavuuksia ei siis jälleen löytynyt. Kaikki kuten pitää, golfpalloa lukuunottamatta. Kasvokuvia saatiin ja ultraajan mukaan kasvot on normaalit ja symmetriset.

Hän käski unohtaa koko golfpallon. Sanoi, että esim. lapsivesipunktiossa olisi 30-50 krt suurempi riski, että menisi kesken kuin se, että lapsella olisi down.

Minulla on vielä reilusti raskausaikaa jälkellä ja asia vaivaa jatkuvasti. Mietin kokoajan, mitä jos sittenkin... mietin nenäluuta ja vertailen aiempien lasten ultrakuviin. Koitan etsiä viikkojen 11 ja 13 ultrakuvista nenäluuta, mutta enhän mä mitään löydä. Asia vaivaa alituiseen, ja vie ilon odotukselta. Tiedän että vain esim. lapsivesitutkimus paljastaisi varmasti, mutta ei tarvitse kummallista matematiikkaa osata, kun laskee kannattaisiko sekään, tai ylipäätään suostuttaisiinko sitä minulle edes tekemään.

Sairastan ahdistuneisuushäiriötä ja ylireagoin. Järki sanoo, että kaikki on hyvin, mutta tunnepuoli ei jätä minua rauhaan!

Jos kuulisin vielä faktaa kolmanneltakin asiantuntijalta, niin jospa saisin rauhan loppuodotukselleni.

Haluan vielä kysyä lisäksi, että kuinka luotettava "mittari" on tuo nenäluu, jos se on normaali? Luin yhdestä tutkimuksesta, että suurimmalla osalla down-sikiöistä nenäluuta ei ole tai se on hyvin pieni, alle 2,5 mm. Meillä se siis oli viikolla 20+ 0,82 cm, eli reilu 8 mm. Tai huomataanko yleensä ultrassa jotain poikkeavaa mikäli kyseessä olisi down-sikiö?

Vastaus 

Vernerin palstalta löytyy useitakin vastauksia liittyen nenäluuhun, sen yhteyteen kromosomipoikkeavuudessa, golfpalloilmiöön jne. En voi kuin yhtyä 4d-tutkimuksen tehneeseen kollegaan: pelkkä kaikutiivistymä (golfpallo) sikiön sydämessä on suhteellisen yleinen löydös eikä yksittäisenä löydöksenä indisoi jatkotutkimuksia (kun sydämen rakenteetkin on todettu normaaleiksi).

Nenäluun tutkiminen ei kuulu rutiiniseulontatutkimuksiin suurimmassa osassa tutkimuspaikkoja.

Ei ole olemassa mitään ultraäänitutkimusta, joka liittyisi mihinkään
kromosomipoikkeavuuteen sataprosenttisesti. Tietyillä löydöksillä on kylläkin useammin yhteys esim. down-syndroomaaan kuin jollakin toisella, mutta diagnoosia niillä ei voi tehdä.

Eiköhän nyt olisi vain rauhoituttava ja alettava nauttia raskaudesta. Tai sitten mentävä yksityisesti kromosomitutkimukseen ottaen huomioon siihen liittyvä
keskenmenoriski, jos mikään muu ei rauhoita.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri