Hahmotushäiriö ja liikkuminen itsenäisesti

Kysymys 

Meillä on 20-vuotias tytär, jolla on lievä kehitysvamma ja vaikea hahmotushäiriö.

Hänelle on ollut kova paikka huomata, että sisarukset ja osa asumisyksikön asukkaista osaavat liikkua itsenäisesti paikasta toiseen paljon taitavammin kuin hän.

23-vuotias poikamme on pienestä pitäen harrastanut suunnistusta ja hän on usein auttanut siskoaan itsenäisen liikkumisen harjoittelussa. Tyttäremme on eksyy silti usein, sinnikkäästä harjoittelusta huolimatta, mikä tietysti harmittaa häntä itseäänkin. Muutaman kerran hän on itkenyt myös sitä, kun 16-vuotias pikkusisko ja 14-vuotias pikkuveli osaavat kulkea itsenäisesti kouluun ja harrastuksiin, joko pyörällä tai bussilla. Hän haluaisi pystyä itse samaan.

Tyttäremme tuntuu ajattelevan, että isoveli saisi olla ainoa, joka osaa liikkua yksin paikasta toiseen, koska hän on vanhempi ja harrastaa suunnistusta.
Asumisyksikössäkin häntä harmittaa, kun osa muista asukkaista osaa mennä itse bussilla toimintakeskukseen.

Osaisitteko te antaa jotain vinkkejä tähän asiaan?

Vastaus 

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi!

Vaikuttaisi siltä, että olette aivan oikeilla jäljillä siinä, mitä jo nyt teette: harjoittelette yhdessä itsenäistä liikkumista. Vaikka onnistumisia ei aina tulisikaan, on tärkeää, että hän kokee onnistumisen elämyksiä. Kun olette menossa esimerkiksi tuttuihin paikkoihin, voitte antaa tyttärenne olla "suunnistajana". Näillä reissuilla häntä voi sitten tukea aina tarpeen tullen ja kertoa siitä, kuinka hän on taitava.

Tytölle on varmasti kova paikka, kun hän huomaa, ettei osaa aivan kaikkea sitä, mitä sisarukset osaavat. Se on hyvin inhimillistä kelle tahansa meistä. Kukaan ihminen ei ole hyvä kaikissa asioissa, koska me emme ole samoilla ominaisuuksilla varustettuja. Kun sellaisia asioita tulee esille, joissa me emme loista taidoillamme, silloin on tärkeää saada kuulla, kuinka hyvä on joissakin muissa asioissa. Tyttärennekin itsetunnolle on hyväksi se, että hänen vahvuuksiaan nostetaan esille ja häntä kehutaan.

Jokin taito tai opittavissa oleva asia, jota hän voisi opastaa muille voisi tuottaa hänelle iloa ja nostaa itsetuntoa.

Ystävällisin terveisin,
Verneri.net toimitus

------

Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä?

Vastaa lyhyeen kyselyymme tästä linkistä! Palautteesi on meille todella tärkeää!