Hain ennakkopäätöstä autoveron palautuksesta 50§ perusteella

Kysymys 

Hain ennakkopäätöstä autoveron palautuksesta 50§ perusteella. Päätös tuli kielteisenä takaisin ja perusteluna oli:Tullihallitus katsoo, että hakijan esittämät seikat eivät ole sellaisia erityisiä syitä, joiden perusteella palautus voitaisiin myöntää. Pojallamme on spastinen hemiplegia ja epilepsia. Hän saa fysikaalista kuntoutusta ja jatkossa tulee toiminta-, ratsastusterapia jne. Asumme maalla ja julkisia kulkuyhteyksiä ei ole. Kaikki palvelut ja terapiat ovat vähintään 7 km päässä (toiminta- ja ratsastusterapia 36 km päässä), joten auto on välttämätön. Tällaiset perustelut eivät ole tullihallituksen mielestä erityisiä syitä.

Haluaisinkin nyt tietää, onko mistään saatavissa tietoja Tullihallituksen tekemistä päätöksistä autoveron palautuksista vammaisille 50§ mukaan tai olisiko kenelläkään kokemusta millaisissa tapauksissa ko. verohuojennusta voi saada?

Vastaus 

Tervehdys!

Tiedustelin päätösten julkisuutta Tullihallitukselta. Sirkka-Liisa Talonpoika vastasi päätösten olevan henkilökohtaisia. Hän kehoitti tiedustelemaan asiaan Paula Kyllöseltä, puh. 0204922227, 09-141.

Keskustelin myös vammaisasiamies Sirkka Sivulan kanssa. Hänen mukaansa keskeisimmät ehdot ovat sosiaali-ekonominen asema, (joitakin vuosia sitten yli 300 000 markan vuosituloilla ei ollut mahdollisuutta saada autoveronpalautusta) liikuntakyky ja paikkakunnan julkinen liikenne.(Katso Verneristä myös->Palvelut ja etuudet->lapset->liikkuminen->autoveronpalautus.

Kuten varmaan tiedät päätöksestä ei voi valittaa. Mutta jos hakemukseen löytyy uutta asiaa, voi anomuksen jättää uudelleen.

Lueskelin vammaisten lasten vanhempien perustamaan Jaatisposti -nimistä sähköpostilistaa. Siellä oli jonkin verran käyty asiasta keskustelua. Mutta kukaan ei suoraan kertonut, millä perusteilla he olivat saaneet autoveronpalautuksen.

Jaatispostiin oli yksi henkilö jättänyt puhelinnumeronsa. Hän on luvannut kertoa muille kiinnostuneille yksityiskohtaisemmin asiasta.

Jos haluat tämän henkilön numeron tai jos haluat liittyä Jaatispostiin, lähetä minulle tietoa.

Jaatisposti on hyvin aktiivinen ja siellä vanhemmat jakavat vinkkejä käytännön tilanteisiin.

Ystävällisin terveisin Niina Sillanpää