HCG-B korkea, riskiluvut hyvät

Kysymys 

Hei!

Olen 24-vuotias ensimmäisen lapsen odottaja. BMI 24, tupakoimaton. Olen hämmentynyt siitä, kuinka hyvät riskiluvut sain, suhteessa verikoearvoihini.

Kävin verikokeella rv 10+1. Sain seuraavat arvot, jotka nt-ultran yhteydessä muutettiin MoM-arvoiksi:

Papp-a: 1660,2

Hcg-b: 155,4

Papp-a MoM: 1.39

Hcg-b MoM: 2.56

Nt-ultrassa 12+3 kaikki näytti normaalilta ja nenäluu näkyi. Sikiö vastasi noin 4 päivää suurempaa crl-mitaltaan (58,5mm) kuin mitä hedelmöitysajankohdasta laskettuna olisi.

Niskaturvotusta oli 1.4mm, niskaturvotuksen MoM-arvo oli 1.11.

Ikäriski 1: 1380

Tri21 riskiluvuksi sain 1: 20521

Tri13 ja Tri18 riskiluvut 1: 100 000

Minulla on hcg-b-arvo mielestäni todella korkea. Monien lukemieni tutkimusten mukaan hcg-b MoM yli 2 tai yli 2.5 näyttää olevan huomattavasti yhteydessä Downin syndroomaan. Näiden kansainvälisten tutkimusten mukaan näyttäisi siltä, että kuulun 95 persentiiliin hcg-b MoM-arvoni kanssa, eli vain noin 5 prosentilla naisista on hcg-b MoM 2.5 tai yli.

Saako ikä valtavan painoarvon yhdistelmäseulassa, ja vääristääkö se siten tuloksiani liian hyvään suuntaan suhteessa veriarvoihin? Kannattaako minun ottaa hcg-b arvoni puheeksi esim. neuvolassa? Onko tuo hcg-b arvo valtavan korkea? Söin raskautuakseni ja raskauden alussa metformiinia pcos:n vuoksi. Voiko pcos nostaa hcg-b arvoa (minulla prolaktinooman aiheuttama pcos)?

NIPTiäkin pohdin, mutta se antaa erityisesti nuorille odottajille ja julkisen seulasta hyvät riskiluvut saaneille vääriä positiivisia. Jopa 50% vääriä positiivisia. En tahtoisi lapsivesipunktioon keskenmenoriskin vuoksi.

Kiitos vastauksesta jo etukäteen!

Vastaus 

Hei,

Valitettavasti emme voi vastata tällä hetkellä raskauteen liittyviin kysymyksiin, koska meillä ei ole asiantuntijalääkäriä käytettävissä. 
Suosittelemme ottamaan yhteyttä omaan neuvolanne terveydenhoitajaan. Hänen kanssaan voit keskustella mieltä askarruttavista kysymyksistä sekä punnita myös eri vaihtoehtoja sikiöseulonnoista. 

Ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus

--------------------------------

Oliko Verneri.netin neuvonnasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyyn tästä linkistä!