Heikkolahjaisuudesta
Miksi heikkolahjaisista on tehty ns. väliinputoajia tässä yhteiskunnassa, toisaalta heitä ei lueta kehitysvammaisiin ja eivät saa kehitysvammaisten palveluja. Mutta on kuitenkin niin että heikkolahjaiset selviytyvät heikosti tämän ajan yhteiskunnassa, jossa älyllistä suorituskykyä arvostetaan paljon tai enemmänkin? Itselläni on lisäksi monimuotoinen kehityshäiriö(F83). Mikä ratkaisuksi tähän ongelmaan?
Otat esille ihan todellisen ongelman. Sitä on ruvettu tarkemmin tutkimaan vakavasti kuitenkin vasta viime vuosina. Nykyisin pyritään tosin välttämään heikkolahjainen-sanan käyttöä, koska se on aika tyrmäävä ilmaisu. Tänä päivänä sanotaan, että ihmisellä on laaja-alaisia oppimisvaikeuksia. Niistä seuraa, että koulu on vaikeaa varsinkin ylemmillä luokilla ja peruskoulun jälkeen on vaikeuksia löytää omaa paikkaansa maailmassa.
Laaja-alaiset oppimisvaikeudet eivät ole vamma eivätkä sairaus, vaan aika tavallisia asioita. Jopa seitsemällä ihmisellä sadasta on monenlaisia vaikeuksia teoreettisten asioiden oppimisessa. Mutta se ei tarkoita sitä, etteivätkö he voisi oppia ammattia ja pärjätä maailmassa ihan niin kuin muutkin. Joskus se vie pitemmän aikaa ja aika usein siihen tarvittaisiin enemmän tukea kuin normaalisti annetaan. Ammatilliseen erityisopetukseen pääseminen, HOJKSien käyttö myös ammattikoulussa, voisi auttaa jo paljon. Hyvin pienellä tuella asioiden hallinnassa pitämiseen saadaan kokemusten mukaan jo paljon aikaan.
Tuo diagnoosi "monimuotoinen kehityshäiriö" tarkoittaa ennen kaikkea vaikeuksia keskittyä asioihin ja pitää monimutkaiset asiat hallinnassaan. Ylivilkkaus-tarkkaavaisuushäiriölle ADHD:lle annetaan usein tämä diagnoosi. Useimmiten se kertoo siitä, että käytännön hankaluuksien taustalla on pieni hämminki aivojen toiminnan hienosäädössä. Siihen vaivaan voidaan vaikuttaa sekä lääkkeillä että opettelemalla uusia työskentelytaitoja.
Yhtä ratkaisua tähän ongelmaan ei olekaan. Sitkeyttä siinä vaaditaan, sitkeyttä ja aikaa. Mutta mahdollisuuksia on. Diagnoosin avulla voisi yrittää saada Kelasta tukea ammatilliseen kuntoutukseen. Työvoimatoimiston ammatinvalinnanohjaaja voisi auttaa asiassa eteenpäin.
Heikki Seppälä
psykologi
Kehitysvammaliitto