HOJKS ja kehitysvamma

Kysymys 

Hei,

Onko edelleen lakisääteistä, että keskivaikeasti kehitysvammaista henkilöä on opetettava oppiainejakoisesti? Olisiko tärkeämpää oppia arjessa selviämistä kuin vaikkapa historiaa?

Ja onko jako keskivaikeaan ja vaikeaan kehitysvammaan edelleen olemassa? Kun kuitenkin jokainen on yksilö.

Vastaus 

Hei,

Vammaperusteista jakoa ei ole enää olemassa, vaan lähtökohtana on ensisijaisesti kunkin oppilaan henkilökohtainen tuen tarve. Pidennetty oppivelvollisuus on selkeästi määritelty koskemaan vaikeasti vammaisia oppilaita. Lisätietoa siitä, ketkä kuuluvat pidennetyn oppivelvollisuuden piiriin, löytyy Opetushallituksen sivuilta.

Muut oppilaat opiskelevat periaatteessa OPS:in mukaan. Oppilaille, joille laaditaan oppimissuunnitelman (tehostettu tuki) henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma HOJKS (erityinen tuki), voidaan käyttää erityisten painoalueiden määrittelyä tai oppiaineiden yksilöllistämistä. Huomattava on, että painoalueittain tapahtuva opiskelu eroaa yksilöllistämisestä, koska yksilöllistämisessä on kyse myös opiskelun tavoitetason madaltamisesta. Oppilas voi myös opiskella toiminta-alueittain (esim. vaikeimmin kehitysvammaiset).

Opetushallitus on valmistellut mallilomakkeet perusopetuksen oppimissuunnitelmaa ja henkilökohtaista opetuksen järjestämistä koskevaa suunnitelmaa (HOJKS) varten. HOJKS-lomakkeita on kolme erilaista:

  • oppiaineittain opiskelevalle oppilaalle, oppilaalla ei ole yksilöllistettyjä oppimääriä
  • oppiaineittain opiskelevalle oppilaalle, oppilaalla on yksilöllistettyjä oppimääriä
  • toiminta-alueittain opiskelevalle oppilaalle.

Lisätietoa opetuksen järjestämisestä saa Opetushallituksen verkkosivuilta, esim.

Oheisesta linkistä löytyy yhden koulun kuvaus siitä, miten opetus on järjestetty erilaisille oppilaille. http://www.peda.net/veraja/etuinfo/perusopetus/etuki/tsk

Ystävällisin terveisin,

Erja Pietiläinen
Erityisasiantuntija, tietokirjallisuus ja vammaispalvelut
Kehitysvammaliitto