Humaltuminen alkuraskaudessa

Kysymys 

Hei, olen raskaana rv 4+3. Olin juhlissa 4+0 päivänä ja join useamman annoksen alkoholia (viiniä ja siideriä) päivän ja illan mittaan sekä poltin tupakkaa. En tiedä miten olin niin idiootti etten tajunnut tehdä raskaustestiä ennen juhlia, saati pidättäytyä kokonaan alkoholista koska raskautuminen oli mahdollista.

Tein eilen positiivisen testin enkä ole pystynyt kuin itkemään viimeisen vuorokauden; olenko aiheuttanut juhlimisellani sikiölle pysyvää haitta? Mietin abortin mahdollisuutta ja syyllistän itseäni todella paljon tästä. En edes usein käytä alkoholia ja tupakkaakin vain alkon kanssa, enkä ymmärrä miksi en tajunnut kieltäytyä molemmista. En tiedä pystynkö elämään itseni kanssa jos vauvalla on jotain vialla minun typeryyden takia.

Vastaus 

Hei,

Koeta olla syyllistämättä enää itseäsi. Suosittelen, että olet yhteydessä neuvolaasi ja menet keskustelemaan siellä lääkärin kanssa tilanteestasi. Näin voit punnita vaihtoehtoja yhdessä ammattilaisen kanssa. 

Viestistäsi ei käy ilmi, montako alkoholiannosta joit. Toisaalta kukaan ei pysty sanomaan tarkasti, miten mikäkin määrä alkoholia vaikuttaa sikiöön. Tämä siksi, että vaikutukset ovat yksilöllisiä, eli moni muukin tekijä vaikuttaa.

Alkoholikertojen määrä on kuitenkin myös tärkeä tekijä. Alkoholi on toksinen aine eli sen riskit lisääntyvät, mitä enemmän kerralla ja mitä useammin sitä käytetään. Nyt puhutaan kuitenkin onneksi vain yhdestä kerrasta.  

Voimia avun hakemiseen! Tärkeintä on nyt, ettet jää tilanteeseen yksin.

Ystävällisin terveisin,
Sari Somer,
FASD-asiantuntija, Kehitysvammaliitto

------------------------------

Oliko Verneri.netin neuvonnasta sinulle hyötyä? Jätä meille palautetta!

Vastaa palautekyselyyn tästä linkistä!