Huolestunut vauvan kehityksestä

Kysymys 

Hei!

Olen ollut alusta saakka huolissaan lapsestamme, joka on nyt 8 kuukautta. Syntymästä asti vauva ollut todella rauhallinen ja kiltti. Kirjojen katselusta ja laulamisesta nauttii. Viihtyy pitkiäkin aikoja yksin. Pidän kyllä hänelle seuraa päivittäin ja touhuilemme yhdessä.

Asia, mikä aiheuttaa minulle eniten huolta, niin lapsemme jokeltelu on mielestäni ikätasoa jäljessä. Hän kiljuu, päristelee, ääntelee/ölisee, mutta varsinaisia tavuja ja äänteitä tulee hyvin vähän. Hän ilmaisee harvoin negatiivisia tunteita, kiukuttelee ainoastaan väsyneenä, muuten on hyväntuulinen lähes koko ajan. Vastavuoroista jokeltelua tulee harvoin, kiinnostuu kaikesta muusta ympärillä olevasta, jos pyrin juttelemaan hänelle ja odottamaan vastausta. Ei ole järin kiinnostunut tutkimaan uusia paikkoja, jos jätän hänet lattialle lelun/lelujen kanssa, hän on todennäköisesti siinä koko ajan, ellen houkuttele häntä muualle. Ojentaa käsillä minun ja isän syliin, ei muiden. Hymyilee ja ottaa katsekontaktin. Motorinen kehitys iänmukaista. Ruokailut, yms päivittäiset toiminnot sujuvat ikätason mukaan. Mieltäni siis painaa, voiko mahdollisesti kyseessä olla varhaisen vuorovaikutuksen ongelmia, kielellisen kehityksen viiveitä, vai olenko turhaan huolissaan? Seuraavassa neuvolassa olen ajatellut ottaa asian puheeksi.

Vastaus 

Hei,

Mietit kahdeksan kuukauden ikäisen vauvasi vuorovaikutusta. Kerrot, että hän on ollut syntymästään asti rauhallinen ja hyväntuulinen vauva. Kerrot motorisen kehityksen, ruokailujen ym. sujuvan ikätasoisesti. Kerrot myös, että hän nauttii mm. laulamisesta, että touhuilette yhdessä ja että vauva viihtyy myös yksin. Kerrot, että hän käyttää ääntään monin tavoin.

Vuorovaikutus vauvan kanssa rakentuu päivittäisissä hetkissä ja siihen liittymällä ja vastaamalla, mitä vauva tekee ja mistä hän on kiinnostunut. Kerroit, että vauva kiinnostuu muista ympäristön asioista, jos juttelet hänelle ja kutsut vuorottelemaan. Entä miten ääntelyleikki jatkuu, jos sinä lähdetkin liittymään ja vastaamaan hänen aloittamaansa ääntelyyn, päristelyyn ja kiljahteluun samaan tapaan. Ja jos juttelet samanlaisella äänensävyllä kuin hän ja leikittelette hänen aloittamillaan äänillä yhdessä. Kerroit, kuinka olet myös rohkaissut vauvaasi tutkimaan uutta. Tässäkin yhdessäolon ja yhteisen tekemisen voi rakentaa seuraamalla herkästi sitä, mihin vauvan oma huomio kiinnittyy.

Viestisi perusteella tulee vaikutelma rauhallisesta vauvasta, jolla on monia taitoja. Vauvavaiheessa ääntely- ja jokeltelutaidot monipuolistuvat yksilölliseen tahtiin. Kuvailemasi rennot hetket, joissa touhuilette ja nautitte yhdessäolosta, ovat tärkeitä vuorovaikutuksen ja kielen kehitykselle.  Mikäli vuorovaikutus yhä huolettaa, asia kannattaa ottaa puheeksi neuvolassa, kuten olit suunnitellut.

ystävällisin terveisin,
Kaisa Martikainen, puheterapeutti, Tikoteekki