Huuli- ja suulakihalkio

Kysymys 

Hei!Kysyisin huuli- ja suulakihalkioista. Tiedän, että niiden kanssa päästään nykyään hoitamalla hyviin tuloksiin. Lähinnä minua kiinnostaa, onko etukäteen mahdollista esimerkiksi ultraäänitutkimuksilla todeta em. löydökset? Kuinka yleisiä halkiolapset ovat Suomessa? Olen rv 26.Kiitos tiedoista.

Vastaus 

Hyvä kysyjä,
Huuli-suulakihalkioiden esiintyvyys on Suomessa 10/10 000 vastasyntynyttä kohti ja suulakihalkioiden 14/10 000 vastasyntynyttä kohti. Suomessa halkiolapsia syntyy vuosittain noin 120-150. Molemmat halkiotyypit voivat esiintyä lapsella ainoana löydöksenä, mutta joskus harvoin ne voivat olla osana jotain oireyhtymää.

Yleensä ultraäänitutkimuksessa määritetään raskauden kesto mittaamalla lakimitta ja reisiluun pituus. Lisäksi arvioidaan aivojen rakenne, selkäranka, vatsanpeitteet, raajojen liike, kädet, jalat ja sisäelimet. Pieniä yksityiskohtia, kuten varpaiden ja sormien lukumäärää ja kasvonpiirteitä ei arvioida. Lisäksi sikiön rakenteen tarkka hahmottaminen edellyttää kokemusta, koska tarkasteltava alue on sikiön liikkeistä johtuen vain pienen hetken kerrallaan näkyvissä. Myös ultraäänilaitteiden erotuskyvyssä on eroja. Tämän takia pienet yksityiskohdat kuten huuli-suulaki- ja suulakihalkio, havaitaan usein vain sattumalta. Mikäli yhdellä perheenjäsenellä on ollut halkio, voidaan ultraäänitutkimuksella koittaa katsoa mahdollisimman tarkasti ylähuulen ja suulaen alue, mutta ultraäänen perusteella ei voida varmuudella luvata, etteikö sikiöllä voisi olla halkiota.

Sirpa Kivirikko
Väestöliiton perinnöllisyyslääkäri