Hyvin matala PAPP-A ja normaali hCG

Kysymys 

Hei,

Yhdistelmäseulan tuloksena korjatut MoM:it olivat

PAPP-A 0.19 ja hCG 1.04.

Riskiluvuksi tuli 1:125, joka on tavanomaista korkeampi 35-vuotiaalle. Odotamme nyt jatkotutkimuksia.

Ensimmäinen lapsemme syntyi täysiaikaisena pienipainoisena lapsena (2400g), mutta täysin terveenä. Syytä pienipainoisuudelle ei ole löytynyt.

Ymmärsimme, että seulan tulos voisi viitata istukan proteiinituotannon häiriöön eikä välttämättä niinkään 21-trisomian, koska hCG-taso on ollut viitearvossa. Ymmärtääksemme down-raskaudessa tyypillisesti esiintyy molemmat; matala PAPPA-A ja kohonnut hCG, vaikka matalla PAPP-A onkin jo itsessään paras yksittäinen 21-trisomia ennuste.

Mikäli muuta selittävää (kuten 21-trisomiaa) ei löydy, olisiko tässä tapauksessa syytä tutkia lisää nimenomaan tätä matalaa PAPPA-A:ta?

Olemmeko ymmärtäneet asian oikein?

Vastaus 

Hei,

olette ymmärtäneet oikein. Kuten aikaisemminkin olen todennut, Suomessa on hyvin vaihtelee, miten maatalaan PAPP-A reagoidaan ja mitä olisi sopiva raja-arvo.

Varsinaisesti PAPP-Aa ei ole tarvetta/mahdollisuutta tutkia. Kyseeseen tulee raskauden ja sikiön voinnin seuranta. Neuvolan tehtävänä on seurata parametrejä, jotka voivat liittyä raskaden aikaiseen verenpaineen nousuun tai pre-eclampsian kehitykseen (RR, virtsa jne). Perusteltua olisi seurata myös sikiön kasvua ja yleistä vointia ultraääni- ja virtaustutkimuksilla (raskausviikoista 28-30 lähtien?). Tähän valitettavasti resurssit ovat hyvin erilaiset eri sairaaloissa. Neuvolan sf-mittaseuranta on minimi.

Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri

------

Palautteesi on meille todella tärkeää. Vastaa lyhyeen kyselyyn neuvontapalstan käytöstä!

Oletko käyttänyt Verneri.netin neuvontaa? Mistä löysit palvelumme? Saitko vastauksen kysymykseesi? Voisiko verneri.netin neuvontaa kehittää? Vastaa kyselyymme tästä linkistä!