Hyvin matalat S-PAPPA ja S-HCGBV

Kysymys 

Hei,

S-pappani on 0,19 sekä s-hcgbv 0,23.

Täällä on paljon ollut kysymyksiä näistä matalista arvoista, mutta kävin niitä läpi ja arvoni ovat matalammat kuin monella muulla kysyjällä.

Nipt-testi oli alustavasti trisomia 13 ja 18 sekä 21 kohdalla kunnossa, molemmissa ultrissa kaikki ok. Rakenne ultra oli aivan juuri.

Kasvukontrolliultra ohjelmoitu raskauden loppuun.

Silti, olen niin ahdistunut tuosta S-pappa-arvosta, että olen joutunut ottamaan sairauslomaa töistä.

Pelkään mahdollista istukan vajaatoimintaa ja sikiön happivajetta ja mahdollisesti muita poikkeavuuksia, jotka jäänyt huomaamatta. En odota terveen lapsen syntymää, vaan kohtukuolemaa tai kehitysvammaisen lapsen vanhemmuutta esim. vakavan happivajeen vuoksi.

Voiko näillä arvoilla syntyä tervettä lasta? Voiko geneettinen pienuus vaikuttaa arvoihin? Esikoiseni oli hyvin pieni, lopettanut kasvun kohdussa jossakin vaiheessa rakenneultran jälkeen eikä kukaan aavistanut mistään mitään. Hän oli 2200g ja 44cm ja itsekin olin vauvana vain noin 2600g.

Olen ilmaissut huoleni neuvolassa ja raskauden seurantaan liittyvillä käynneillä. Tahdon kysyä oikeat kysymykset ja tietää, että seuranta on riittävää. Ulkomailla matalan S-pappa-arvon omaavat äidit saavat tiedotusvihkosen ja tiheämmän seurannan arvon perusteella. Suomessa ei ilmeisesti ole näin.

Vastaus 

Hei,

ymmärrän huolesi. Valitettavasti ei ole mitään tyhjentävää vastausta. Eikä mikään vastaus poista täysin huolta. Kysessä on kuitenkin biologinen variantti.

Ei ole olemassa mitään selkeää arvoa, joka olisi joko huolet poistava normaali tai merkityksellisesti matala arvo. Kaikki arvot ovat tekimisissä vain todennäköisyyksien ja riskilukujen kanssa. Arvot liittyvät toki istukan toimintaan ainakin jollakin lailla, sillä istukka tuottaa ne. Voi olla kuitenkin, että niitä ei vain yksilölliesti valu äidin puolella kovin paljon. Oma pieni syntymäpaino ja esikoisen pieni koko (rvk?) toki puhuvat myös perinnöllisen tekijän puolesta.

Suomessa käytännöt voivat olla erilaisia eri puolilla Suomea riippuen esim. paikallisista resursseita. Yleensä mitään ehdotonta raja-arvoa poliklinikkaseuranne PAPP-Alla ei ole. Tiedetään kuitenkin, että alle 0.2 MoM on matala ja siten sikiön kasvu- ja yleisvointikontrollit ovat perusteltuja. Esikoisen mitat (jos siis lähellä täysiaikaisuutta) huomioiden tilannekontrolli voisi olla tarpeen muutaman kerran raskauden aikana. Ehkä neuvola voisi laittaa lähetteen äitiyspoliklinikalle?
Matala PAPP-A liitetään ensisijaisesti istukkaperäisiin raskausongelmiin kuten verenpaineen nousuun ja raskausmyrkytykseen (pre-eclampsia) sekä sikiön kasvunhidastumaan. Nämä asiat voidaan yleensä todeta hyvissä ajoissa jo neuvolassakin.
Oletko puhunut tuntemuksistasi neuvolassa. Sieltä ehkä voisi saada asiantuntevaa keskusteluapua ahdistuksellesi? 

Ystävällisin terveisin,

Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri

------

Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyymme tästä linkistä!