Iltapäivätoiminta ja maksullisuus

Kysymys 

hei, minulla on 9-vuotias Down-tyttö joka käy harjaantumiskoulua EHA-1 luokassa ja on nyt kolmannella luokalla. Hänellä on ollut koulun yhteydessä iltapäivähoito joka on ollut aikaisemmin päivähoitotoimiston alaista ja ollut ilmaista.Tänä syksynä iltapäivähoito on siirtynyt kolutoimen vastuulle ja samalla on myös tullut 60 euron kuukausimaksu.Muistaisin jostain lukeneeni että jos lapsi on pidennetyssä kouluvelvollisuudessa niin siihen liittyvä hoito olisi maksutonta vammaispalvelulain nojalla, muistanko väärin? Vai voiko kunta itsenäisesti päättää maksun perimisestä?

Vastaus 

Hei,
Perusopetuslain tarkoituksena ei ole ollut kumota kehitysvammalakia.

Kehitysvammaisella on oikeus saada kehitysvammalain mukainen erityishuolto siten kuin laissa siitä säädetään. Asiakasmaksulaissa todetaan, että kehitysvammaisten erityishuolto on maksutonta. Ainoastaan ylläpidosta saadaan periä maksu. Henkilön tarvitsemasta erityishuollosta on laadittava erityishuolto-ohjelma, jossa todetaan ne palvelut, jotka henkilö saa kehitysvammalain mukaisena.

Iltapäivähoito on yksi tällainen asia, joka erityishuolto-ohjelmassa voidaan mainita. Kun kyse on jo 9-vuotiaasta kehitysvammaisesta, ei hoidon tarve enää ole iästä johtuvaa vaan hoidon tarve johtuu vammasta. Tästä syystä hoito ja huolenpito tai muu vastaava erityishuollon järjestämiseksi tarpeellinen toiminta tulee järjestää kehitysvammalain mukaisena erityishuoltona ja näin ollen maksuttomana.

Kunta ei voi itsenäisesti päättää maksuista. Maksujen on perustuttava lakiin.

Aamu- ja iltapäivähoidosta tietoa myös Vernerissä.

Terveisin,
Kirsi Mäkinen
Lakimies, VT
Kehitysvammaisten Tukiliitto ry
Pinninkatu 51, 33100 Tampere
puhelin (03) 2403 111, (03) 2403 224