Immunisoituminen

Kysymys 

Olen Rh-positiivinen ja veressäni vasta-aineita, eli olen immunisoitunut sikiön verelle. Koska raskaus ei ole ensimmäinen, vasta-aineeni kulkeutuu istukan läpi tuhoamaan sikiön punasoluja. Ymmärtääkseni vasta aineita on olemassa erilaisia ja ne ovat sikiön terveydelle eritavoin vaarallisia. Osa käsittääkseni tuhoaa keskushermostoa, joku lamauttaa sydämen. Tietoa löytyy Rh-negatiivisen äidin immunisoitumisesta, mutta ei juuri positiivisen, vaikka se on yleisempää, eikä siihen auta pistokset. Minua huolestuttaa myrkytänkö lapseni ja kuoleeko kohtuun. Millaisista vasta-aineista on suurinta vaaraa lapselle ja millaisista määristä on näissä tapauksissa kyse?

Vastaus 

Nyt olisi ensiarvoisen tärkeää tietää, mistä vasta-aineesta on kyse? Ymmärtääkseni kyse on kuitenkin jostakin punasoluvasta-aineesta? Onko vasta-aine sen tyyppinen, joka pääsee istukan läpi? Mikä on vasta-aine -taso (tiitteri)? Onko edellisten raskauksien aikana ollut sen suhteen ongelmia? Onko isä sama kuin edellellisissä raskauksissa? Vain muutamia kysymyksiä mainitakseni.

Pääsääntöisesti voidaan sanoa, että jos äidin muodostamat punasoluvasta-aineet pääsevät sikiön puolelle istukan läpi, ne voivat tuhota sikiön punasoluja ja siten aiheuttaa sikiön anemisoitumisen. Anemisoitumisen taso taas vaikuttaa siihen, mitä seuraamuksia anemiasta on. Mitään suoraan keskushermoston tuhoamista tai sydämeen vaikutusta ei tällä ole. Myöskään mistään myrkytyksestä ei ole kyse. Esitetyillä tiedoilla en voi vastata kysymyksiin tämän tarkemmin.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri