Isovanhemmat serkkuja

Kysymys 

Hei!

JOs toiset isovanhemmat ovat serkkuja keskenään, voiko se vaikuttaa vauvan (lapsenlapsen) terveyteen?

Vastaus 

Hei,

Olemme kaikki muutamien peittyvästi periytyvien sairauksia aiheuttavien geenivirheiden kantajia, mutta yksinään ne eivät aiheuta mitään oireita. Sairaus ilmenee vain, jos samanlainen geenivirhe peritään molemmilta vanhemmilta. Tästä syystä keskenään lähisukua olevilla pariskunnilla on muuta väestöä suurempi riski saada sairas lapsi.

Kaikissa raskauksissa on yleisesti aina 2-3 % riski siihen, ettei lapsi eri syistä synny terveenä. Pikkuserkkujen riski on tavallisesti samaa suuruusluokkaa kuin pariskunnilla, jotka eivät ole keskenään sukua.

Sukulaisuutta voi myös huomioida, kun raskaus tulee ajankohtaiseksi. Joidenkin suomalaisen tautiperinnön sairauksien geenejä on väestössämme epätasaisesti syntyseudusta riippuen. Näin vanhempien yhteisten isoisovanhempien syntyseudulla voi joskus olla merkitystä.

Voitte olla yhteydessä Norio-keskusken perinnöllisyyshoitajaan (p. 044 5765439) tai oman yliopistosairaalanne perinnöllisyyspoliklinikkaan ja selvittää, onko juuri teidän isoisovanhempienne syntyseuduilla riskiä johonkin tiettyyn sairauteen, jota ehkä olisi mahdollista tutkia raskauden alussa.

Ystävällisin terveisin,
Norio-keskuksen asiantuntijat