Istukkabiopsia ja syntymämerkki

Kysymys 

Hei,
useiden vaikeiden ja epäonnisten raskauksien jälkeen saimme vihdoin pienen tytön (1,5 kk nyt). Sairaalassa heti synnyttyä havaittiin tytön niskassa eräänlainen syntymämerkki, paksu punainen vana, joka näyttää ikään kuin vahvalta raapimisjäljeltä. Lähtötarkastuksessa lastenlääkäri epäili sen syntyneen jo kohdussa ja kysyi, olemmeko käyneet jossain tutkimuksissa raskauden aikana.

Minulle tehtiin istukkabiopsia perinnöllisen sairauden takia rv 12. Lastenlääkäri epäili, että jälki on syntynyt istukkabiopsian yhteydessä. Voiko siis olla, että istukkabiopsiassa neula olisi raapinut myös sikiötä? Mielestäni lääkäri ultrasi kokoajan tarkasti eikä miehenkään mielestä neula ollut lähelläkään sikiötä. Lapsella on myös hieman kierot jalat, sellaiset veltot. Niitä jäätiin nyt vain seuraamaan (ei onnistunut se refleksikoe, josa lapsi ottaa muutamia askelia). Hieman sekavasti asiaa nyt varmasti selitän, mutta voiko olla, että istukkabiopsia olisi todella saanut aikaiseksi tuon syntymämerkin ja tapahtuuko tällasta usein? Jotenkin asia vaivaa minua kovasti ja olenkin miettinyt, olisiko tuolla alaraajojen "poikkeavuudella" (jos sitä edes on) myös yhteyttä biopsiaan. Lapsi on rakas ja onhan niitä hienoja pyörätuoleja nykyään, jos todella jotain on vialla!

Vastaus 

Istukkanäytettä otettaessa ei käydä lapsivesipussin sisäpuolella (kuten tehdään lapsivesinäytettä otettaessa). Sikiötä ei kosketeta neulalla. Mitään raapimajälkiä ei siis voi syntyä sikiöön. Suomessa näitä näytteitä ottavat koulutetut lääkärit

Istukkanäyte suositellaan otettavan rvk 10 täytyttyä, mieluummin vast rvk 11. Varhaisempaan näytteen ottoon tiedetään liittyvän mm. jonkilaisia raajojen kehitysongelmia (esim. kampurajalka). Kysymyksestä ei kunnolla selviä, minkälaisesta raajaongelmasta on kyse ja koska tutkimus on tehty, joten mitään selvää vastausta ei voi antaa, johtuuko se tehdystä tutkimuksesta.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri