Itkuhälytin

Kysymys 

Liikunta ja kehitysvammainen tyttäreni asuu asuntolassa ja eivät hyväksy itkuhälyttimen käyttöä. Tytär on autettava: pyörätuoliin ei pääse itse ylös.  Päivälevon ja yöt hän on valvojien vastuulla, milloin nostavat sängystä ylös. Ohjaajat eivät kuule kun tytär huutaa. Saa olla tunninkin sängyssä ennenkuin tullaan nostamaan. Eikö tämäkin ole rajoittamista kun ei häntä nosteta heti kun haluaa? Tytär oksennustaudin saadessaan ei pääse sängystä ylös ja vaarana tukehtiminenen oksennukseen, jollei saa heti apua ylös nostamiseen. Tytär ei kuule eikä puhu. Eikö tässä kohtaa ole itkuhälytin sallittu?

Vastaus 

Hei, 

Kiitos kysymyksestäsi!

Nämä itkuhälyttimet ja videovalvonnat ovat kiellettyjä, ellei niihin ole anottu erityislupaa Valviralta/AVIsta. Joissakin harvoissa tapauksissa lupia on annettu esimerkiksi kameravalvonnalle. Emme osaa ottaa kantaa, täyttääkö tämä tapaus kriteereitä. Tätä asiaa kannattaa selvittää yhteistyössä henkilökunnan kanssa ja tiedustella asiasta myös AVIsta/Valvirasta.

Mitkä olisivat muita keinoja hoitaa tilanne? Onko asumisyksikössä riittävästi henkilökuntaa? Huoneen sijoittelulla on myös merkityksensä. Onko henkilö nyt asumisyksikössä mahdollisimman helposti valvottavissa ja kuultavissa?  (ei suljeta esim. huoneen ovea öisin jne.) Voisiko tästä asiasta keskustella myös henkilökunnan kanssa?

Nämä edellä mainitut ovat ainakin niitä keinoja, millä tilanteeseen voitaisiin saada parannusta.

Mitä tulee itsemääräämisoikeuteen ja sen rajoittamiseen: Tunnin odottelu ylöspääsemiseksi ja luultavasti vielä laitojen takana on jo rajoittamista itsessään (tytöllä lienee itsemääräämisoikeuden rajoitepäätös, eli laita-päätös 6kk kerrallaan voimassa?). Jo se. että joutuu odottelemaan vuoroaan tunninkin saadakseen tarvitsemaansa apua on oikeastaan sitä harmaata aluetta, joka rikkoo ihmisoikeussopimuksia, ja myös lainsäädäntöä siinä mielessä, että rajoittamistoimenpidettä (laitaa) käytetään tarpeettoman pitkään. Näin ei pitäisi olla.

Elämässä harvoin saa heti sitä mitä tarvitsee ja haluaa, valitettavasti. Näin on myös tueassa, avussa ja hoivassa. Erikseen ovat vaaratilaneet, kuten tukehtumisvaara, johon apu pitää saada aivan ensi tilassa. Oksennustaudissa kukaan ei kai ole jatkuvasti, mutta pulauttelu ja yleensä aspiroimisvaarassa olevat vaikeavammaiset henkilöt tulee asentohoidolla ja riittävällä valvonnalla varmistaa, että tukehtumisvaaraa ei ole.

Ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus

-------------

Oliko Verneri.netin neuvonnasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyyn tästä linkistä!