Itsemääräämisoikeuden rajat

Kysymys 

Aikuinen tyttäreni asuu palvelutalossa ja hänellä on vaikea älyllinen kehitysvamma. Hän käy kerran viikossa ohjaajan kanssa kaupassa ja saa ostaa mtä haluaa. Hän ostaa sipsipussin ja keksipaketin. Hän saa syödä ne kaikki kerralla. Palvelutalon kanta on, että tytär saa syödä niin paljon kun haluaa, koska hänellä on itsemääräämisoikeus. Tytär ei ymmärrä mitään terveysasioista. Hän on 25 v, pituus 160 cm ja painaa 78 kg. Onko itsemääräämisoikeuden rajoittamista, jos puututtaisiin tähän syömiseen?

Vastaus 

Hei,

Itsemääräämisoikeudesta säätelevän kehitysvammalain mukaan asia on juuri tuolla tavallla. Eli syömisen estäminen on rajoittamista.

Ohjaaminen, tuen antaminen taas on sitä, että voi neuvotella henkilön kanssa sitä, millä tavalla hankitut herkut tulee syödyksi. Tämä voi onnistua toisten kanssa, kaikkien kanssa ei. Henkilö, joka ei itse kykene rajoittamaan syömisiään, tulee yrittää ohjauksella kaupassa esim. valitsemaan kaupan hyllyiltä sellaisia määriä herkkuja kerrallaan, että ne voi sitten antaa syödä kerralla. Kaupassa voi käydä sitten vaikka vähän useammin ja ostaa yhdellä kerralla se sipispussi ja toislla kerralla keksipaketti, niin ei tule syötyä silloin molempia yhtä aikaa. Tämäkään ei ole helppoa käytännössä kun siellä on iso pussi pikkupussin vieressä houkuttelemassa!

Kukaan ei ole koskaan väittänyt, että olisi helppoa ohjata kehitysvammaista käyttämään itsemääräämisoikeuttaan ja auttaa ymmärtämään, mikä on itselle parhaaksi. Siitä huolimatta meillä ei ole laillista keinoa estää henkilöä syömästä omia hankkimiaan herkkuja vaikka siten kerralla. Voi vaan tehdä parhaansa ja miettiä ohjauksellisia keinoja siihen, miten selviytyä näistä tilanteista ilman, että tulee rajoittaneeksi laittomasti.

On myös hyvä muistaa, ettei meistä kukaan tee aina viisaita ratkaisuja omaa terveyttää koskevissa kysymyksissä.

ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus

------------------------------

Oliko Verneri.netin neuvonnasta sinulle hyötyä? Jätä meille palautetta!

Vastaa palautekyselyyn tästä linkistä!