itsetyydytykseen liittyviä kysymyksiä

Kysymys 

Keskivaikeasti kehitysvammainen teini-ikäinen poikani on unnuttanut pienestä asti.

Olen neuvonut netistä löytyneiden ohjeiden mukaan, että ko. toiminta tulee tapahtua yksityisesti ja tämä on toiminut. Ongelmana on nyt se, että hän unnuttaessaan katselee minun kuvaani. Kävi ilmi, että hän on saanut unnuttaessa siemensyöksyn. Miten voisin saada tämän loppumaan? poistamalla kaikki kuvani hänen iPadista, piilottamalla valokuvat?

Vastaus 

Hei,

Voitte tietysti poistaa pojan kännyltä kuviasi. Älä tee asiasta isoa numeroa, ettei poikasi hämmenny.  Ja kun poistaa jotain, pitää saada jotain tilalle.

Nuoruudessa kehossa ja mielessä tapahtuu muutoksia, jotka voivat tuntua pojastasi pelottavilta. Unnutus ei enää riitä vaan vähitellen hän harjoittelee itsetyydytystä ja opettelee hallitsemaan siihen liittyviä voimakkaita tuntemuksia. Uusi kokemusmaailma on kiinnostava, mutta myös pelottava.

Voi olla, että sinun kuvasi on toiminut vain turvana, jonka avulla poikasi on uskaltanut lähteä tutkimaan seksuaalisuutensa uusia ulottuvuuksia. Vähitellen hän  voi siirtyä ”kaukorakkauksiin”, joista tietenkin ”idoli-rakkaus” on helpoin. Keistä ”julkkiksista” poikasi pitää? Voitte laittaa huoneeseen julisteita, tehdä lehdistä leikatuista kuvista huoneentauluja yms.

Jos asia kuitenkin huolestuttaa, neuvoisin ottamaan yhteyttä pojan kehitysvammahuollosta vastaavaan tahoon, yleensä kehitysvammapoliklinikkaan. Poikasi ja sinun on mahdollista päästä käsittelemään asiaa seksuaalineuvojan kanssa.

Ystävällisin terveisin,
Pia Henttonen, Kehitysvammaisten tukiliitto