Kaikutiivis suolisto

Kysymys 

Kävin rakenneultrassa missä oli kaikki muuten oikein hyvin, mutta ultraaja sanoi suolesta, mikä olisi normaalia vaaleampi ja halusi konsultoida lääkäriä vielä.

Nyt oli tullut kirje kontrolliin lääkärille, joka halusi vielä tarkistaa suolen alueen.

Kuinka huolissaan tästä täytyy olla? Omakannassa luki vain että kaikutiivis suolisto-kontrolli. Aikasemmin mitatut arvot olivat reilusti alle, että ei pitäisi olla riskiä krosomonihäiriöihin.

Ultraaja myös sanoi, että voi olla myös kalkkia vain. Mutta tilanne pisti miettimään ja hieman pelottaa. Netistä en paljoa tietoa löytänyt tälläisestä. Suolisto ei kumminkaan ollut yhtä vaalea kuin luusto, jos tällä on merkitystä. Tutkitaanko tälläiset vain matalalla kynnyksellä?

Raskausviikkoja oli tuolloin 19+4.

Vastaus 

Hei,

Esitit kysymyksen, johon ei ole ihan helppo vastata. Mikä sinun lapsellasi aiheuttaa kirkaskaikuisen suolen, en pysty arvioimaan ilman lisätietoja. Kerron ohessa, mikä yleisesti ottaen voi johtaa kyseiseen ultraäänilöydökseen ja lyhyesti, mitkä ovat sitten jatkotutkimukset.

Ns. kaiukas, eli ekkogeeninen suoli on ultraäänilöydös, jossa sikiön suolet näyttävät odotettua kirkkaammilta. Tämä löydös havaitaan 0,2 -1,4 %:ssa kaikista raskauksista.

Tyypillisesti suolen tulee olla saman värinen kuin maksa, mutta joskus suolisto näyttää yhtä valkoiselta (”kirkkaalta”) kuin luu. Kun näin tapahtuu, sitä kutsutaan kirkaskaikuiseksi.

Kirkaskaikuinen suoli voi olla normaali löydös ultraäänessä ja se liittyy usein normaaliin, terveeseen lapseen. On kuitenkin useita lääketieteellisiä ongelmia, jotka voivat saada suolen näyttämään kirkkaalta ultraäänessä.

  • Ennen ensimmäisen raskauskolmanneksen loppua sikiö alkaa niellä lapsivettä, joka kulkeutuu suoliston läpi. Joskus tämä neste liikkuu tavallista hitaammin tai ei ollenkaan, jos suolistossa on tukos. Kun näin tapahtuu, suolen sisältö paksuuntuu, mikä antaa sitä kirkkaan ulkonäön. Suolen tukkeumatapauksissa ensimmäinen ilme voi olla kaikuinen suolen ja vasta ajan myötä suolen tukkeuma tulee ilmeiseksi, kun suolen peristaltiikka ja laajentuneet silmukat tulevat näkyviin. Tosin suolitukoksen diagnoosi voidaan usein vasta tehdä lopullisesti lapsen syntymän jälkeen.
  • Joskus raskauden aikana esiintyvässä verenvuodossa voi mennä myös jonkin verran verta lasta ympäröivään lapsiveteen. Lapsi nielee sitten lapsiveden joukossa olevaa verta, mikä ei ole hänelle lainkaan haitallista. Verisolut voivat näyttää ultraäänessä kirkkailta mahassa ja suolistossa.
  • Kystinen fibroosi on geneettinen sairaus, joka voi vaikuttaa keuhkoihin ja suolistoon ja aiheuttaa paksuuntuneen liman kerääntymistä näihin elinjärjestelmiin. Jotta vauvalla olisi kystinen fibroosi, molempien vanhempien on oltava taudin kantajia ja jokaiselta vanhemmalta peritään yksi epänormaali geenikopio. Kystinen fibroosi on Suomessa hyvin harvinainen (arviolta yksi henkilö 25000:sta sairastuu siihen).
  • Epänormaali määrä kromosomeja muuttaa vauvan rakenteiden ulkonäköä, mukaan lukien suolisto. Esimerkki on trisomia 21, joka tunnetaan myös nimellä Downin oireyhtymä. Usein on muitakin ultraäänilöydöksiä ekkogeenisen suolen lisäksi, kun kyseessä on kromosomipoikkeavuus.
  • Infektioita, jotka voivat vaikuttaa vauvan suolistoon, ovat sytomegalovirus, toksoplasmoosi ja parvovirus B19. Nämä infektiot voivat aiheuttaa vauvan suolistotulehduksen. Tämä voi näkyä kirkkaina alueina ultraäänessä. Kirkkaita pisteitä näkyy joskus myös muissa paikoissa vauvan vatsassa.
  • Sikiön kasvuhäiriössä, joissa on istukan poikkeava verivirtaus, tämä voi vaikuttaa verenkiertoon vauvan suolistossa ja saada sen näyttämään kirkkaalta ultraäänessä.
  • Riippuen joskus ihan myös ihan ultraäänilaitteesta suolisto voi joskus näyttää kirkkaammalta kuin se todellisuudessa on.

Ekkogeenisen suolen erotusdiagnooseja, eli selittäviä syitä on siis useita ja niiden selvittämiseen tarjotaan lisätutkimuksia, tämä ei onnistu seulontatutkimuksen yhteydessä. Siksi lisätutkimuksiin ohjataan herkästi, kuten itse arvelitkin. Silti suurimmassa osassa tutkimuksia, joissa sikiöllä on todettu kyseisen löydös, ei todeta lopulta mitään poikkeavaa.

Tarkat tarjotut testit perustuvat muiden ultraäänilöydösten olemassaoloon tai puuttumiseen, lääketieteelliseen- ja raskaus -historiaan sekä ja aikaisempien testien tuloksiin. Yksityiskohtaisen ultraäänitutkimuksen jälkeen päätetään, mitkä jatkotutkimukset tarvitaan. Itse ultraäänitutkimus voi olla jo riittävä. Sinulle voidaan myös tarjota perinnöllisyyslääkärin neuvonnan. Lisätutkimukset, joita voidaan harkinnan mukaan tarjoa lisäksi, voivat olla lapsivesitutkimus tai NIPT sekä verikoe äidiltä (infektioiden poissulku, verikoe kystisen fibroosin varalta).

Ystävällisin terveisin,
Pia Ebert
Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
Perinatologi

-------------

Oliko Verneri.netin neuvonnasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyyn tästä linkistä!