Kaksoisallas munuaisessa ja polykystinen munuainen

Kysymys 

Hei,

Olen nyt viikolla 21+2 ja rakenneultrassa viikolla 20 huomattiin munuaisessa poikkeama. Sain lähetteen naistenklinikalle tarkempiin tutkimuksiin. Toinen munuainen on polykystinen ja surkastunut ja ei ymmärtääkseni toimi. Jäljellä olevassa munuaisessa ns. kaksoisallas. Ymmärsin että virtsaputkessakin mahdollisesti ahtaumaa. Kyseessä poikasikiö ja lapsiveden määrä normaali. Jatkotutkimuksena magneettikuvaus viikon kuluttua. Nyt siis tilanne se että toinen munuainen ei tule kehittymään kai ollenkaan eikä siis siitä saa toimivaa ja jäljellä olevassakin vikaa. Mitkä ovat vauvan mahdollisuudet selvitä? Voiko yhden viallisen munuaisen kanssa elää normaalia elämää?

Vastaus 

Hei,

ensinnäkin, sikiöaikana on mahdoton arvioida yksittäisen munuaisen toimintaa tarkasti. Hyvinkin "huonon näköinen" munuainen voi kuitenkin toimia ainakin jossain määrin. Se voidaan selvittää vasta syntymän jälkeen. 

Jos sikiöllä on normaali määrä lapsivettä ja normaalin kokoinen ja muotoinen rakko, joka ehkä nähdään ultraäänitutkimuksen aikana tyhjenevän ja täyttyvän, voidaan yleensä päätellä, että ainakin toinen munuainen toimiin varsin hyvin. Poikasikiöillä saattaa esiintyä virtsaputken ahtautta läpän muodossa. Tällöin rakko on kookas, venyttynyt, "avaimenreikämuotoinen". Kysymyksessä ei ole mainintaa tällaisesta? Myös lapsiveden määrä on tuolloin niukka (lapsivesi on pääasiallisesti sikiön virtsaa).

Selviämismahdollisuuksia on mahdoton ennustaa. Yhdelläkin munuaisella ihminen pärjää hienosti, mutta ilman munuaisia ei kukaan selviä ainakaan loputtomiin. Tarkempaa infoa saatte varmasti, kun jatkotutkimukset on tehty. Hyvä, kun siitä on ohjelmoitu.

Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri

------

Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyymme tästä linkistä!