Kalkkeuma ja kysta

Kysymys 

Rakenneultrassa sikiöltä löytyi aivoista kysta ja sydämmen vasemmasta lihaksesta kalkkikertymä. Reisiluu ja kyynervarsi olivat kooltaan viikon jäljessä. Saimme lähetteen jatkotutkimuksiin. Lääkäri rauhotteli meitä ja sanoi, ettei ole syytä huoleen. Asia vaivaa kuitenkin kauheasti enkä tiedä pitäisikö olla huolissaan vai ei.

Kaikki muut rakenteet olivat normaaleita. Varhaisultrassa niskaturvotusta oli n. 3,1mm, mutta laite sanoi että riskiluku oli pieni, sillä ikää minulla on vasta 24.

Vastaus 

Hei,

Ongelmallista tällä hetkellä on se, että vaikka tulleen asetuksen myötä sikiöseulontaa täytyy jokaisen kunnan tarjota, kriteerit ja jatkotutkimusten tarjoaminen vaihtelee silti maan eri osissa. Nt yli 3mm on yleensä indikatio tarjota jatkotutkimuksia varhaisseulan yhteydessä riippumatta äidin iästä.

Olettaisin, että aivokysta tarkoitta plexuskystaa, joka sijaitsee kyllä kallon sisällä, muuta ei varsinaisesti aivoissa, vaan aivokammion katossa. Tällä kystalla ei nykykäsityksen mukaan ole merkitystä. Koska varhaisseulan jatkotutkimukset eivät ole toteutuneet, tulee muilla mainituilla löydöksillä neuvoa perhettä ja yleensä tarjota jatkotutkimuksia, kuten NIPT-tutkimusta kromosomitutkimusta.

Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri

------

Palautteesi on meille todella tärkeää.
Vastaa lyhyeen kyselyyn neuvontapalstan käytöstä!

Oletko käyttänyt Verneri.netin neuvontaa? Mistä löysit palvelumme? Saitko vastauksen kysymykseesi? Voisiko verneri.netin neuvontaa kehittää? Vastaa kyselyymme tästä linkistä!