Kannattaako vammaiselle säästää?

Kysymys 

Hei,

Kehitysvammaiselle lapselleni on avattu säästötili. Ajatus on, että lapsella olisi vielä kenties vanhempien kuoltuakin siellä rahaa, josta voisi hänelle osta kaikkea tarpeellista ja mieluisaa.

Mutta kannattaako vammaiselle, joka ei koskaan voi itsenäisesti asua, edes säästää? Jos hän asuu silloin hoitokodissa, eikö silloin nämä rahat mene vuokraan ja hoitomaksuihin? Entä miten käy jos lapsi perii rahaa? Kuulin sellaista, ettei vammaiselle kannata jättää perintöä, koska kunta vain perii sen omakseen.

Vastaus 

Hei,

Vammaispalvelulain sekä kehitysvammalain perusteella järjestettävät asumisen tukipalvelut, joita henkilö tarvitsee selviytyäkseen jokapäiväisestä elämästä, ovat maksuttomia asiakkaalle.

Palvelut ja tukitoimet, joita vammainen henkilö tarvitsee asumisen järjestämisen turvaamiseksi, eivät tule hänen maksettavakseen, vaan niistä vastaa kunta.

Kehitysvammainen henkilö maksaa asumiseensa liittyvät tavanomaiset menot, joita kutsutaan ylläpitomaksuksi. Ylläpitoa ovat ne menot, joita on jokaisella vammaisuudesta riippumatta, esim. vuokra, ruoka, vesi ja sähkö. Sen lisäksi jokainen kustantaa itse vaatteensa, lääkkeensä ja harrastuksensa.

Kehitysvammaisen henkilön varallisuus voi vaikuttaa joihinkin sosiaaliturvaa koskeviin asioihin. Jos asiakas hakee esim. toimeentulotukea, varallisuus selvitetään, ja varallisuus voi estää toimeentulotuen saamisen. Joissakin tapauksissa varallisuudella on vaikutusta myös asumistukeen. Lisätietoja asumistuen osalta kannattaa kysyä Kelasta.

Kunta ei voi periä eikä peri kehitysvammaisen henkilön perintöä, vaan penrintö on hänen käytettävissään olevaa omaisuutta.

Kehitysvammaisella henkilöllä voi olla pankkitilillä säästöjä, joilla hän voi myöhemmin ostaa tarpeellisia ja mieluisia tavaroita. Jos henkilöllä on huomattavasti omaisuutta ja varoja pankkitilillä, on syytä miettiä edunvalvojan määräämistä.

Ystävällisin terveisin,

Maritta Ekmark
lakineuvoja
Kehitysvammaisten Tukiliitto