Kätilön sanat ihmetyttävät

Kysymys 

Kävin yksityisellä lääkäriasemalla viikolla 11 niskaturvotus ja seerumiseulassa (S-PAPP-A). Tulokset olivat negatiivisia ja katsottiin, että riski dawnlapseen EI ole suurentunut. Täytin 40v. 8.2 2004. Rakenneultra oli Naistenklinikalla 10.2, viikko 19 tuli samana päivänä täyteen.Mieltäni jäi kaivelemaan kätilön sanat. Maatessani ultrattavana hän totesi. Niin, sinähän olet käynyt istukkabiobsiassa. Olin täysin mykistynyt ja hermostuneesti kielsin asian ja sanoin, etten edes olisi päässyt kunnalliseen istukkatutkimukseen. Hän jatkoi sanoi:Niin mutta yksityisellä. Kerroin sitten, että olin alkuraskauden seerumiseulassa ja niskaturvotusseulassa ja tulokset olivat negatiiviset.Hän ei oikeastaan kommentoinut tätä millään tavalla, vaan jatkoi:" Niin, on hyvä tehdä itselleen selväksi haluaako vai eikö halua kromosomitutkimuksiin.Ja, että kunnille tämä on rahakysymys."Pahoitin todella mieleni tällaisesta ja mietinkin nyt jatkuvasti NÄKIKÖ kätilö jotain epäilyttävää ultrassa? Vai mistä tällainen johtui? Ja vaikka kätilö LOPUKSI totesi kaiken olevan hienosti ja vauvan jopa vastaavan viikkoja 19+4, niin ajatukseni pyörivät vain näissä kätilön aluksi sanomissa kommenteissa.(IVF-raskaus, joten hedelmöityspäivä tiedetään ja viikkoja todellisuudessa 19.)Vaikka olenkin monien mielestä "yli-ikäinen", niin ihmettelen silti ammatti-ihmiseltä tämänlaatuisia kommentteja, ELLEI siihen ultran perusteella sitten ollut jotain syytä..???Tiedän, ettei mitkään seulat sulje täysin pois sitä, että lapsi olisi sairas.. Mutta kaikissa raskauksissahan on se riski. Toisilla ehkä isompi ja toisilla pienempi..Olisinkin odottanut pientä positiivista asennetta kätilöltä.

Vastaus 

Hyvä kysyjä,
Kätilö ilmeisesti epähuomiossa luuli, että olet käynyt yksityisellä lääkäriasemalla istukka- tai lapsivesinäytteessä, koska monet toimivat niin. Jos kätilö totesi sinulle kaiken olevan hienosti ja vauvan kasvaneen hyvin, ei hän varmaankaan ole nähnyt ultraäänessä mitään epäilyttävää!

Ehdotan, että seuraavan kerran käydessäsi Naistenklinikalla viet palautelaatikkoon viestin, jossa kerrot samat asiat kuin äskeisessä viestissäsi. Kokemus oli varmasti hyvin stressaava.

Ystävällisin terveisin,
Mirja Somer
perinnöllisyyslääkäri