Kehityshäiriökö? Mihin olen yhteydessä?

Kysymys 

Hei!

Kysymykseni koskee mieheni lasta, josta olen huolissani.

Lapsi on siis miehen edellisestä suhteesta, olen hänen äitipuolensa. Olen kuulunut heidän elämäänsä puolitoista vuotta, lapsi on nyt vähän reilu kaksi vuotias. Lapsen äidillä on yksinhuoltajuus, mikä vaikeuttaa asioita. En ole mikään lääkäri, mutta olen melkein satavarma, että lapsella on jokin kehitysvamma. Epäilen FAS:ia.

Lapsella on erityisen paljon FAS lapsen kasvonpiirteitä, enkä ole ainoa, joka on sitä mieltä. Pää lapsella kuitenkaan ei ole pieni, oikeastaan vähän liian iso, eikä hän muutenkaan ole pienikokoinen. Hän on kielellisesti lahjakas, hän puhuu jo kolmisanaisia lauseita ja osaa laulaa eri lastenlauluja, hän osaa myös laskea kolmeen ja luetella numeroita pidemmällekin. Mutta motorinen kehitys on tullut jatkuvasti jäljessä ja tietyt arkipäiväiset tilanteet aiheuttavat ongelmia. Hän oppi kävelemään vasta kun hän oli 1 vuoden ja 9 kuukauden ikäinen. Hänellä on selkeästi vaikeuksia välillä ymmärtää asioita, jotka useimmiten saattavat olla hänelle ihan peruskauraa. Esim. jos pyydän lasta tulemaan luokseni, hänelle joutuu usein toistamaan asiaa monta monta kertaa ennenkuin hän tajuaa sen (saattaa siis seisoa paikallaan ja katsoa huulet pyöreinä, että mitä ihmettä) tms. Hän nukkuu edelleen katkonaisesti yöt. Ja jos hän haluaa jotain, hän vaatii sen huutamalla aivan täyttä kurkkua, saa myös muutenkin ihme raivareita ja taas muutaman kymmenen sekunnin kuluttua on kuin eri lapsi. Todella vaikea selittää tarkemmin.

Luulin pitkään, että kaikki johtuu lapsen kotioloista ja äidistä, joka on aika väsynyt lapsen kanssa olemiseen ja juo paljon, sillä lapsi on myös ylipainoinen, ruokavalio kotona ei ole kunnossa ja vaatteetkin ovat aina liian pieniä ja sotkuisia kun lapsi tulee meille. Äidin kanssa on myös todella haastavaa sopia lapseen liittyvistä asioista. Alusta asti olen myös ihmetellyt lapsen todella erikoisia kasvoja, mutta nyt kun olen verrannut niitä FAS lapsien kasvonpiirteisiin, en enää ihmettele. Sain myös kuulla, että lapsen äiti joi raskausaikana ”silloin tällöin joka viikko pari lasia viiniä”... mitä teen? Onko mitään tahoa mihin voin olla yhteydessä ja ilmaista huoleni lapsesta, niin että asia edes tutkittaisiin tarkemmin? Tiedän että lapsen äiti ei myönnä lapsella olevan mitään ongelmia, vaikka asian hienovaraisestikin hänen kanssaan ottaisi esiin.

Vastaus 

Hei,
Kysymykseesi on valitettavasti vaikea ottaa kantaa näkemättä tilannetta. Ongelmallisen tästä tilanteesta tekee myös se, että isällä ei ole lapsen huoltajuutta, jolloin hänellä ei ole myöskään oikeuksia lapseen. Asiasta keskustelu suoraan äidin kanssa lapsen kehitysvammasta tai äidin juomisesta ei välttämättä ole ensi alkuun paras lähestymistapa. Silloin on aina mahdollisuus sille, että äiti esimerkiksi kieltää isän näkemästä lastaan ja käyttää näin lasta aseena aikuisten välisissä riidoissa. Tämä ei varmasti ole lapsen etu.

Sinun, äitipuolen roolissa on ehkä luontevinta keskustella asiasta ensin lapsen isän kanssa. Vaikka isä ei ole tässä tapauksessa huoltaja niin hän on kuitenkin isä ja hänen roolinsa asian eteenpäin viejänä on vahvempi ja luontevampi.

Onko lapsella ketään ulkopuolista, joka näkee häntä säännöllisesti? Onko hän esimerkiksi päiväkodissa? Päiväkodin henkilökunnan kanssa asian voisi ottaa puheeksi. Ovatko he huomanneet mitään poikkeavaa lapsen kohtelussa tai äidin käytöksessä? Huoli lapsen voinnista nousee todennäköisesti esiin ennemmin tai myöhemmin päiväkodissa, esikoulussa tai koulussa, jos asiaa ei käsitellä aikaisemmin.

Jos huoli lapsen hyvinvoinnista on suuri, on tällöin syytä ottaa yhteys lastensuojeluun.

Ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus