Kehitysvamma puuttuu palvelusuunnitelmasta
Hei,
Voiko kotihoito jättää hoito ja palvelusuunnitelmasta täysin pois kehitysvammaisuuden? Sitä ei mainita mitenkään. Erityishuollon päätös on voimassa ja se heillä tiedossa. Lääkehuollossa selkeitä laiminlyöntejä!
Hei,
Palvelusuunnitelman laadinnasta ei vastaa kotihoito, vaan palvelujen järjestämisvastuussa oleva kunta ja siellä useimmiten joko vammaispalvelujen sosiaalityöntekijä tai palveluohjaaja.
Olennaisinta palvelusuunnitelmassa on se, että sitä tehtäessä on huolellisesti arvioitu henkilön avun ja tuen tarpeet sekä pohdittu se, millaisin palveluin ja tukitoimin näihin tarpeisiin vastataan ja nämä asiat on myös riittävällä tarkkuudella kirjattu palvelusuunnitelmaan. Se, mitä syitä tai diagnooseja avun ja tuen tarpeiden taustalla on, voi toisinaan olla tarpeellinen ja selittävä tekijä, ei kuitenkaan aina. Ajatuksena on, että palveluja järjestettäessä kaikkein tärkeintä on yksilöllisesti arvioitu avun ja tuen tarve ja sen mukaan räätälöidyt palvelut, ei niinkään mikään tietty diagnoosi.
Jos palvelusuunnitelman sisältö mietityttää, on aina mahdollista pyytää palvelusuunnitelman tarkistamista. Palvelusuunnitelma tulee tarkistaa tarpeen tullen, jos esimerkiksi henkilön avun ja tuen tarpeissa tai elämäntilanteessa tapahtuu olennaisia muutoksia. Asiasta voi pyytää lisätietoja myös vastaavalta viranhaltijalta.
Jos lääkehoidossa on havaittavissa laiminlyöntejä, kannattaa asiassa olla suoraan yhteydessä kotihoitoon.
Ystävällisin terveisin,
Verneri.netin neuvonta