Kehitysvammadiagnoosi
Hei, mitä kehitysvammadiagnoosi tarkoittaa lapsen elämän kannalta? Missä vaiheessa se kannattaa hakea ja mitä siihen vaaditaan? Lapsella on todettu oireyhtymä, joka on kehitysvamma. Kehitysvamman ennuste on, että lapsi tulee tarvitsemaan tukea koko elämänsä ajan. Hänelle voi tulla mm.oppimisvaikeuksien, puheentuoton vaikeuksia, liikkumisen ongelmia ja käytösongelmia. Mitä hyötyä ja mitä haittaa diagnoosista on? Voiko diagnoosin tarvittaessa myöhemmin purkaa? Miten tämä tapahtuu? Vaikuttaako kehitysvammadiagnoosi jotenkin itsemääräämisoikeuteen?
Hei, kiitos kysymyksestä.
Kehitysvammaisuuden toteamiselle ei voi antaa erityistä ikää. Kouluikään tultaessa, viiden-kuuden vuoden vaiheilla tulee ajankohtaiseksi lapselle sopivan opetusryhmän löytäminen. Diagnoosin tekeminen ei ole aivan yksioikoista. Diagnoosi tehdään neuropsykologisessa tutkimuksessa sekä lääkäri selvittää kehitysvamman syytä erilaisilla tutkimuksilla, joita ovat esimerkiksi kuvantaminen, geneettiset tutkimukset sekä aineenvaihdunnan tutkimukset.
Kehitysvammadiagnoosia voi ajatella hallinnollisena käsitteenä. Se tarkoittaa, että elämälle välttämättömien tukipalveluiden saaminen voi olla helpompaa kuin siinä tapauksessa että diagnoosia ei olisi. Lainsäädännössä ei sanota, että kehitysvammadiagnoosi olisi tarpeellinen tukipalveluiden saamiselle, mutta joskus käytännössä näin on.
Lapsellasi säilyy aivan yhtä lailla samat oikeudet elämässä kuin muillakin ihmisillä. Kehitysvammadiagnoosi on usein portti sellaisiin palveluihin, joilla ihmistä tuetaan normaaliin osallisuuteen elämässä; asumisessa, koulutuksessa, työssä.
Kyllä diagnoosi voidaan purkaa, jos se nähdään tarpeettomana.
Ystävällisin terveisin,
Kaisa Ala-Hannula ja Niina Sillanpää
Verneri-verkkopalvelu
Oliko Verneri.netin neuvonnasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!