Kehitysvammadiagnoosi ja kuntouttava päivähoito
Useissa kunnissa lapset, joilla on diagnoosi kehitysvammaisuus, saavat 5 tuntia kuntouttavaa, maksutonta päivähoitoa. Yleensä vaaditaan se, että keskussairaalan lausunnoissa lukee nimenomaan tämä diagnoosi. Tällöin esimerkiksi autistiset, kromosomipoikkeavuudet ym. eivät saa kuntouttavaa päivähoitoa. Tämä hämmentää, koska eikö nämäkin diagnoosit laajassa mielessä kuulu kehitysvammadiagnoosin sisään?
Näinhän se käytännössä yleensä menee. Taustalla on se, että kuntouttava päivähoito järjestetään kehitysvammalain mukaisena toimintana ja sitä varten täytyy tehdä erityishuolto-ohjelma. Kehitysvammaisten erityishuoltona annettavat palvelut ovat pääsääntöisesti maksuttomia.
Se monissa kunnissa noudatettu käytäntö, että kehitysvammapalveluiden piiriin pääseminen edellyttää kehitysvammadiagnoosia, ei perustu kehitysvammalakiin. Laki ei puhu diagnoosista sanaakaan. Siinä säädetään "erityishuollon antamisesta henkilölle, jonka kehitys tai henkinen toiminta on estynyt tai häiriintynyt synnynnäisen tai kehitysiässä saadun sairauden, vian tai vamman vuoksi ja joka ei muun lain nojalla voi saada tarvitsemiaan palveluksia". Kunnissa on haluttu rajata jotenkin niiden ihmisten joukko, jotka otetaan kehitysvammahuollon piiriin, ja näistä rajauksista kärsivät eniten ne lapset, joilla on jokin muulla nimellä kulkeva kehityksellinen häiriö, erityisesti autismikirjon piiriin kuuluvat.
Tämä on kovasti ristiriitainen tilanne. Keskussairaalan diagnostisissa selvittelyissä halutaan tutkia kehityshäiriön syy ja syntymekanismi, koska sillä on merkitystä kuntoutuksen kannalta. Kehitysvammadiagnoosilla on puolestaan enimmäkseen välineellinen arvo. Kun se annetaan, perheen asiointi kunnan ja Kelan kanssa yksinkertaistuu huomattavasti. Asiasta kannattaisi keskustella keskussairaalan poliklinikan kanssa. Diagnoosi voi olla myös esimerkiksi "kromosomipoikkeavuus, johon liittyy lievää/keskivaikeaa/vaikeaa kehitysvammaisuutta" tai "laaja-alainen kehityshäiriö, johon sisältyy lievä kehitysvammaisuus". Tai jotakin siihen tapaan.
Kehitysvammaisuushan ei ole pelkästään älyllisen kehityksen vamma, vaan siihen pitää aina sisältyä myös toimintakyvyn laaja-alainen rajoittuneisuus ikätasoon verrattuna. Jälkimmäinen kriteeri näissä tapauksissa useimmiten ainakin täyttyy.
Heikki Seppälä
Psykologi
Kehitysvammaliitto