Kehitysvammainen henkilö ei kestä odottamista

Kysymys 

Miten tulee toimia, jos lievästi kehitysvammaisella, parikymppisellä miehellä on ns. "vaativa" persoonallisuus? Tarkoitan esimerkiksi sitä, että ko. nuori mies haluaa aina olla se, joka saa tehdä kaikki hauskat asiat ensimmäisenä. Ja vaikeissa tai uusissa asioissa hän vaatii, että häntä autetaan ensimmäisenä, vaikka vierustoveri olisi kysynyt apua ensin.

Jos häntä pyydetään odottamaan omaa vuoroaan, niin seurauksena on huutoa ja kiroilua.

Ongelma tulee ilmi mm. asumisyksikössä ja toimintakeskuksessa. Olisiko teillä antaa jotain neuvoa asuaan?

Vastaus 

Hei,

Aivan aluksi on todettava, että kysymykseesi on vaikea antaa selvää vastausta tuntematta henkilöä tarkemmin. Näitä alapuolella olevia muutamia konsteja voisi kuitenkin kokeilla.

Henkilön kanssa olisi hyvä löytää keino keskustella asioista kuten: miksi on tärkeää odottaa omaa vuoroaan ja miksi ei aina voi olla ensimmäisenä. Olisi siis hyödyllistä saada henkilö miettimään, "miltä kavereista tuntuu." Keskustelun apuna voi käyttää tarvittaessa tukikuvia, jotta keskutelun aihetta voi konkretisoida.

Lisäksi voi olla hyödyllistä, että pienikin onnistuminen huomioidaan, eli palkitaan. Lisäksi olisi hyvä välttää turhaa odottamista jos se on mahdollista. Jos odottamista tulee väkisin niin olisi hyvä miettiä myös, miten sitä voisi helpottaa.

ystävällisin terveisin,
Verneri.net toimitus