Kehitysvammainen ja hätätilanteet

Kysymys 

Hei,

Pitääkö kehitysvammaisen esim. onnettomuuspaikalle ensimmäisenä tullessaan osata samat ensiaputaidot kuin keskivertoihmisten ja/tai kyetä soittamaan hätänumeroon?

Iso osa lievemmin kehitysvammaisista osaa varmasti soittaa hätänumeroon ja hallitsee ainakin jonkinlaiset ensiaputaidot. Mutta jos kyseessä on vaikeasti kehitysvammainen henkilö, jolla ei välttämättä ole mitään käsitystä siitä, että mitä sanat "hätätilanne", "sairaskohtaus" ja "ensiapu" tarkoittavat? Voidaanko hänet tuomita vaikka vankilaan sen takia, ettei hän kyennyt/ymmärtänyt jäädä paikalle auttamaan?

Entä mistä kehitysvammainen saa apua hätätilanteessa? Omaishoitajana huolettaa, miten voisin turvata apua itselleni, jos sairastun ollessani vammaisen läheiseni kanssa kahden, enkä itse kykene toimimaan. Onko olemassa jotain palveluja tai laitteita?

Vastaus 

Hei,

Suomessa toisen ihmisen auttamista pidetään niin tärkeänä asiana, että se on haluttu turvata lainsäädännöllä. Jos henkilö jättää noudattamatta säädettyjä auttamisvelvollisuuksia, voi hän saada sakkoja tai vankeutta.

Jos vaikkapa onnettomuuspaikalle saapuva henkilö on vaikeasti kehitysvammainen henkilö, ei hän välttämättä ymmärrä hätätilannetta. Jos henkilö ei ymmärrä hätätilannetta, ei hän myöskään välttämättä pysty auttamaan onnettomuuden uhria.

Henkilöä, joka ei vammansa tai alentuneen toimintakykynsä vuoksi pysty auttamaan esim. onnettomuustilanteessa, ei voida tuomita laiminlyönnistä sakko- tai vankeusrangaistukseen.

Kehitysvammaisen henkilön kanssa kannattaa sopia etukäteen, miten hänen tulee toimia, jos vaikkapa kotona sattuu joku hätätilanne. Hätänumero voidaan esimerkiksi tallentaa suoraan puhelimen pikavalintaan ja tarvittaessa lisätä mukaan jokin symboli. Jos avun soittaminen puhelimella ei onnistu, voidaan sopia, että henkilö hakee apua esim. lähimpänä asuvalta naapurilta.

Yksi vaihtoehto on myös turvapuhelinjärjestelmä. Tällöin hälytys menee ensin turvapuhelinkeskukseen, jonne voidaan antaa ennakkotieto, että hälytyksen tekijä voi olla kehitysvammainen henkilö. Turvapuhelinkeskuksesta voidaan tulla tarkistamaan tilanne tai hälyttää ambulanssi. Turvapuhelinta on saatavilla ainakin rannekkeina ja kaulariipuksina.

Ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus