kehitysvammainen lastenohjaajana päiväkodissa

Kysymys 

Hei,

Voiko kehitysvammainen jolla on lievä ADHD ja lievä kehitysvamma opiskella oppisopimuksella lastenohjaajaksi ja pystyykö hän ja voiko kehitysvammainen työskenellä lasten kanssa päiväkodissa?

Vastaus 

Hei,

Suomessa oppisopimuskoulutuksen kehittäminen erityisryhmille on jäänyt hyvin vähäiseksi, vaikka sen avulla uramahdollisuudet voisivat avautua paremmin myös kehitysvammaisille. Emme näe mitään estettä sille, miksi kehitysvammainen henkilö ei voisi opiskella lastenohjaajaksi oppisopimuksella ja työskennellä lasten kanssa päiväkodissa. Toinen kysymys on se, että järjestäänkö tällaista koulutusvaihtoehtoa missään ammattiopistossa. Asiasta voisi olla yhteydessä esimerkiksi ammattiopisto Luoviin.

Aihe on ollut viime aikoina esillä. Muun muassa Marja Irjala on selvittänyt väitöstutkimuksessaan oppisopimuskoulutuksen mahdollisuuksia erityisryhmille, jossa hän vertaili Suomalaisten ja Saksalaisten erityisopiskelijoiden kokemuksia. Tutkimuksessa todetaan, että "Erityisopiskelijoiden oppisopimuskoulutus Suomessa on ollut pienimuotoista kokeilu- ja kehittämistoimintaa.".

Ystävällisin terveisin,
Verneri.net toimitus