Kehitysvammaisen ammattihaaveet

Kysymys 

Miten tulee toimia, jos kehitysvammainen haaveilee ammatista, jonka hankkiminen olisi hänelle äärimmäisen vaikeaa.

Esimerkiksi jos lievästi kehitysvammainen, 19-vuotias mies sanoo toistuvasti: "Haluan opettaa matematiikkaa lukiossa, niin kuin isä ja kummisetä tekevät!". Todellisuudessa hänellä on suuria vaikeuksia pelkissä yhteen- ja vähennyslaskuissa. Kerto- ja jakolaskuista hän ei ymmärrä yhtään mitään.

Mieheni, sekä poikamme kummisetä eivät ole ikinä painostaneet häntä alavalinnan suhteen millään tavalla. Päinvastoin, he ovat aina kehuneet pojan omia vahvuuksia piirtämisessä ja lukemisessa. Olisiko teillä antaa jotain neuvoa tähän asiaan?

Vastaus 

Hei,

Kaikilla ihmisillä on unelmia ja näistä unelmista voi tehdä tavoitteita.

Nuoren miehen unelmia kannattaa avata henkilön kanssa keskustellen.

Ensiksi voisi pohtia hänen kanssaan, että mitä unelman toteutumisesta seuraa: Eli avata kaikkia niitä ajatuksia ja uskomuksia, joita liittyy tähän unelma-ammattiin. Ammattiin liittyvät uskomukset ja ajatukset voi näin tehdä näkyviksi. Näistä asioista on hyvä jutella useamman kerran.

Me harvoin unelmoimme pelkästään esimerkiksi opettajan ammatista, vaan myös sen myötä tulevista hyvästä - mahdollisesti arvostuksesta ja siitä, että on tärkeä osa jotakin porukkaa. Ehkä nuori mies unelmoi siitä, että saisi tehdä jotakin merkittävää ja näin tulla merkittäväksi henkilöksi. Hän ehkä mieltää opettajan ammatin jonakin sellaisena, jota hän todella arvostaa. Ja näin haluaa itsekin saada osakseen arvostusta.

Kun unelmia on avattu, voi lähteä miettimään mikä voisi sellainen tavoite, jonka voi saavuttaa, esim viiden vuoden, vuoden tai ensi kuun aikana.

Ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus

------

Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä? Jätä meille palautetta!

Vastaa palautekyselyyn tästä linkistä!